Interview

Anita Witzier over 70 jaar tv: 'Het is steeds persoonlijker geworden'

4 oktober 2021 13:00 | amusement | Door Redactie Televizier

© Stijn Ghijsen
De Nederlandse televisie bestaat zeventig jaar. Daarom blikt KRO-NCRV in 70 jaar tv: persoonlijke verhalen terug op humaninteresttelevisie, tv-programma’s met verhalen van echte mensen. Presentatrice Anita Witzier blikt alvast vooruit.

Tekst: Ernest Marx

1. Wat is de opzet van het programma?

Anita Witzier: “Ik presenteer het samen met Joris Linssen en Yvon Jaspers. Zelf bezoek ik mensen die mij vertellen over een fragment uit een programma dat veel voor ze heeft betekend. Soms zijn dat grote kantelpunten in hun leven geweest. Joris rijdt in een taxi rond en praat met mediahistoricus Huub Wijfjes over de ontwikkeling van human interest als tv-genre. En Yvon spreekt met verschillende mensen specifiek over de kracht van het programma Over mijn lijk. Maar ook komen onder andere Hello goodbye, All you need is love en Memories voorbij.”

2. Heeft humaninteresttelevisie een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt?

“Het is vooral steeds persoonlijker geworden. Vroeger was het sowieso not done om je persoonlijke verhaal te vertellen op televisie. Dat moest je voor jezelf houden. Dit was puur voyeurisme. Maar gaandeweg is gebleken dat als mensen hun persoonlijke verhalen delen op televisie, anderen daar veel steun aan kunnen hebben.”

3. Heb je daar een voorbeeld van?

“Neem de beroemde uitzending van De schreeuw van de Leeuw. Toen René Klijn begin jaren 90 bij Paul de Leeuw te gast was, hielp dat gesprek enorm met het doorbreken van het stigma dat in die tijd nog rond aidspatiënten hing. In ons programma spreek ik met Noud, die al heel lang bij het Aidsfonds werkt. Hij zegt: ‘Die ene uitzending heeft zo veel voor ons betekend. Daar kon geen campagne tegenop.’”

4. Is dit jouw favoriete genre?

“Zeker. Als maker én als kijker. Met dit soort televisie kun je op een effectieve manier informatie tot je nemen over onderwerpen waar je anders misschien een wat drogere journalistieke reportage voor nodig hebt. Bijvoorbeeld als het gaat over medische kwesties. Als een patiënt zijn verhaal vertelt, snap je meestal gelijk wat een ziekte voor iemand betekent. Zolang een programmamaker de menselijke maat in acht neemt, is het voor iedereen behapbaar en vaak herkenbaar. En soms wil je ook gewoon meegenomen worden in een mooi of aangrijpend verhaal.”

5. Wat zijn jouw vroegste televisieherinneringen?

“Ik kan me zo veel mooie programma’s herinneren uit mijn jeugd, zoals De Fabeltjeskrant, Paulus de boskabouter, Flipper en vooral Floris, dat een heel grote favoriet was. En natuurlijk Swiebertje. Dat keek ik ook samen met mijn ouders, dat was gewoon een gezellige gezinsbezigheid.”

6. Waar kijk je tegenwoordig graag naar?

“Ik vind Hello goodbye altijd heel bijzonder. Zomaar op Schiphol mensen aanspreken! Uit deze vorm van humaninteresttelevisie blijkt maar weer dat ieder mens een interessant verhaal heeft. Dat vind ik zo fascinerend. Het is alleen de kunst om de pareltjes eruit te krijgen. Ook leuk: Heel Holland bakt, Bed and breakfast en Kopen zonder kijken vind ik ook fantastisch. En Keuringsdienst van waarde. Ach, er is zoveel moois op televisie!”

70 jaar tv: persoonlijke verhalen is maandag om 18.50 uur te zien op NPO2. 

Meer over