Hoeveel ben je waard?

Viktor Brand: 'Ik breng alles met een knipoog'

11 juni 2019 11:07 | amusement | Door Irma Tomas

© Wessel de Groot
Wat hou je over als je al bezittingen optelt en je schulden er vanaf trekt? In Hoeveel ben je waard? gluurt Viktor Brand zonder gêne in het huishoudboekje van doorsnee Nederlanders.
Wildvreemden vragen naar hun financiële situatie. Waarderen die dat altijd?
“Nee, zeker niet. Het is in Nederland best moeilijk om over geld te praten. De meeste mensen zijn opgevoed met het idee dat je niet aan de grote klok hangt wat je verdient. Geld hangt samen met je identiteit, wie je bent. Maar ach, mensen zijn mondig genoeg om te zeggen dat het me niets aangaat. Ik breng het altijd met een knipoog.”

Hoeveel ben je waard? was een tijdje weg, is eraan gesleuteld?
“De basis is hetzelfde, we taxeren het huis en de inboedel, duiken in alle rekeningen en analyseren het uitgavenpatroon. We zijn wel wat doelgerichter. Alle deelnemers beginnen met het uitspreken van een duidelijk doel. De een wil op zijn zestigste met pensioen, de ander wil reizen of de kinderen laten studeren. Wij rekenen uit of het haalbaar is. En ja, soms komen ze dan van een koude kermis thuis.”

De deelnemers zijn vaak opvallend open.
“Ja leuk hè, we hebben mensen van allerlei pluimage. Sommigen hebben het goed en willen graag delen hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Er zijn mensen die extreem zuinig zijn, van sparen een sport maken en leven van drie tientjes in de week. Daar tegenover staan de deelnemers die zeggen, spaargeld, wat moet je ermee? Ik leef nu!”

Wat is de grootste valkuil?
“Het gemak van pinnen. Als je goed naar je afschriften kijkt, zie je pas wat je allemaal los betaalt. We hadden deelnemers die vijfhonderd euro per maand aan McDonald’s bleken uit te geven. Ze schrokken zich rot. Mensen met geldproblemen adviseren we om contant geld in een envelop te stoppen. Als je boodschappen hebt gedaan, dan stop je het restant netjes terug. Zo zie je precies wat je nog hebt. Misschien ouderwets, maar het werkt wel.”

Werkt het programma als eyeopener?
“Zo vaak! Ik verbaas me er wel over hoe weinig mensen weten van financiën. Ze denken de regels te kennen, maar in de praktijk vallen er allerlei lijken uit de kast. Neem de man die zich niet had gerealiseerd dat je met meer dan 51.000 euro overwaarde eerst je huis moet opeten voordat je recht hebt op een bijstandsuitkering. Geld blijft een bere-interessant onderwerp.”

Hoe ben je zelf met geld?
‘Ik ben een spaarder, vind het fijn om een buffer te hebben voor noodgevallen. Ik woon ook in een normaal klein huisje en leef redelijk behoudend. Daar voel ik me prettig bij. Er zijn ook mensen die zeggen dat je gek bent als je zo leeft, je krijgt niets voor je spaarcenten. Zit ook wat in. Hoe vaak hoor je niet verhalen over mensen die voor hun oude dag leven, met pensioen gaan en dan dood van een surfplank vallen?’

Hoeveel ben je waard? | dinsdag | SBS6 | 21.30 uur

Meer over