Afscheidstoespraak

Beatrix spreekt ons vanavond nog één keer toe als koningin

Nog een laatste keer spreekt koningin Beatrix haar volk toe. Vanavond in haar afscheidsspeech klinken na 33 jaar haar laatste woorden als koningin der Nederlanden.

Vanavond geeft Beatrix voor de laatste keer 'acte de présence' als koningin in een toespraak aan het volk. De koningin blikt dan terug op 33 roerige regeringsjaren. De Rijksvoorlichtingsdienst liet al eerder weten dat de toespraak niet live is, maar is al eerder opgenomen in het Paleis Huis ten Bosch. De toespraak wordt om 20.28 uitgezonden op Nederland 1, RTL 4 en SBS 6.

Wat zegt de Beatrix in haar toespraak?

Het is de vraag welke onderwerpen de koningin gaat behandelen in haar toespraak. Haar moeder Juliana hield het destijds niet bij een simpel ‘bedankt en vaarwel’, maar ging uitvoerig in op haar positie en frustraties. "Wat er in of rondom onze familie voorvalt, wordt vele malen vergroot in de samenleving. Dit feit beheerst ook ons doen en laten. Het legt ons voortdurend zelfbeperking op en vraagt offers. De kijkers zagen maar zelden het juiste beeld”, aldus Juliana in haar afscheidstoespraak.

Terugblikken met Bea

Beatrix blikte al eerder terug op haar regeerperiode tijdens haar zilveren jubileum. "Een van de moeilijke kanten van deze functie is dat je altijd beschikbaar moet zijn. Het is nooit door iemand anders over te nemen”, vertelde ze toen. “Je verkijkt je erop hoe eenzaam het koningschap is”.

Kijk hieronder voor een korte versie van de afscheidstoespraak van Juliana!

Reageren