misselijk van de zenuwen voor de kijkcijfers

Floortje Dessing over de tv-hit van 2014: Floortje Naar het Einde van de Wereld

Floortje Dessing verbaast vriend en vijand met het succes van haar programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’. De presentatrice is zelf ook hogelijk verrast. ‘Waarom willen mensen naar míj kijken?’

Floortje Dessing timmert al heel wat jaren aan de weg als presentatrice van reisprogramma’s; al in 1995 maakt ze haar televisiedebuut bij Veronica. Maar haar grootste succes komt pas in 2014 met Floortje Naar het Einde van de Wereld. Daarin maakt ze portretten van mensen die op de meest afgelegen plekken op aarde wonen.

2 miljoen kijkers voor Floortje

De kijkcijfers van het programma stegen tot een duizelingwekkende 2 miljoen. Iets waar Floortje zelf nooit op had gerekend. „Het was een nieuw programma en ikzelf ben nieuw op Nederland 1. Na de eerste uitzending was ik misselijk van de zenuwen voor de kijkcijfers, ik kon het bijna niet aan. Je moet maar afwachten of mensen je willen zien. Voor hetzelfde geld denken ze: weg met die vrouw! Nee, dat is geen valse bescheidenheid. Ik maak al mijn programma’s met hart en ziel, maar dat ik op Nederland 1 wordt uitgezonden, voelde alsof ik ineens in het eerste van Ajax moest voetballen terwijl iedereen naar me keek.”

Naar het Einde van de Wereld

Iedereen houdt van Floortje, maar aan dat idee moet ze zelf nog behoorlijk wennen. „Ik durf nooit reacties te lezen op internet, ben altijd bang dat mensen iets negatiefs over me zeggen.” En dat terwijl de reacties juist unaniem enthousiast zijn. Ze werd zelfs genoemd als de opvolger van Boudewijn Büch.

In Floortje Naar het Einde van de Wereld is de presentatrice dan ook veel meer dan alleen een reisgids. Ze maakt verhalen over mensen die kiezen voor een leven buiten de maatschappij, vaak op dagen reizen van de bewoonde wereld. En dus moest Floortje er zelf ook aan geloven.

Naar het einde van de wereld

Zo maakte ze met haar cameravrouw een wandeling van twee volle dagen in Nieuw-Zeeland om daar een stel te ontmoeten dat koos voor een leven in de jungle.

„We hadden ook nog een zware rugzak om en de weg stond nergens aangegeven, dus verdwaalden we. Het was heel vermoeiend. Maar ja, we konden ook niet terug. Dan denk je weleens: lag ik nu maar ergens in een hangmat. Maar dat het zwaar is, is natuurlijk de charme van dit programma, dat levert leukere tv op. En het is ook niet zo dat het helemaal nieuw is voor me. We hebben wel vaker dit soort apenstreken uitgehaald: over land naar China rijden voor 3 op reis, bijvoorbeeld.”

Fascinerende mensen

De mensen die Floortje ontmoette zijn stuk voor stuk aparte vogels, en dat maakt Floortje naar het einde van de wereld een soort ‘Showroom in den verre’.  

„Dit zijn bijzondere types die een inspirerend leven leiden, ze kiezen niet voor de gemakkelijkste weg. Dat spreekt de kijkers thuis ook aan, denk ik. Afgelopen week was ik bij een Frans gezin dat in het uiterste noorden van Canada op een boot woont. Wie gaat er nu wonen op een boot die 10 maanden per jaar vast ligt in het ijs? Het is fascinerend. Ik bezoek mensen die stuk voor een bepaalde overtuiging hebben, ontberingen hebben doorstaan en een duidelijke keuze hebben gemaakt.”

Rendierhoedster

Die karaktertrekken maakt het af en toe ook lastig de avonturiers goed te portretteren. Neem bijvoorbeeld de jonge Noorse rendierhoedster. „Ik moest de woorden uit haar trekken. Ze keek me de hele tijd aan, zo van: wat doe je hier eigenlijk? Gelukkig kwam later haar oudere zus erbij en die praatte makkelijker. Maar dan was er ook die man die alleen op een onbewoond eiland in Australië woonde. Hij lulde me de oren van de kop, zo blij was-ie dat ie eindelijk mensen zag.”

Niet meer ziek

Floortje naar het einde van de wereld stond eigenlijk een jaar geleden al gepland, maar de eeuwig energieke presentatrice werd in september 2012 geveld door knokkelkoorts en vervolgens met een nier die ermee ophield.

Die tegenslag heeft geen rem gezet op haar reislust. „Alles werkt en doet het weer, en hoe zwaar de opnames af en toe ook waren, ik ben deze hele reeks niet ziek geweest. Nu ben ik trouwens wel behoorlijk afgefakkeld door een jetlag, maar dat hoort erbij. Gewoon veel koffiedrinken en dan gaat het wel weer. Maar mijn lijf is in ieder geval weer sterk!”

Seizoen 2 Floortje naar het Einde van de Wereld

Met het succes van Floortje Naar het Einde van de Wereld ligt een tweede seizoen in de lijn der verwachting, al houdt de blondine zelf een slag om de arm.

„Je weet het nooit, misschien wil de zendermanager wel een heel ander soort programma.” Maar mocht het zover komen, is Floortje voorbereid. „Deze mensen vinden, kost heel veel research. Je moet goed zoeken naar mooie verhalen, maar mocht seizoen 2 er komen, dan hebben we nog een paar geschikte kandidaten achter de hand.” 

Floortje Dessing stond in het verre buitenland te huilen van geluk toen ze voor de eerste keer gigantische kijkcijfers scoorde.

Reageren