Interview

Kim-Lian van der Meij over 'Sta Op Tegen Kanker'

Vanavond zendt de AVRO een liveshow uit die in het teken staat van kanker. Samen met Frits Sissing presenteert Kim-Lian van der Meij ‘Sta op tegen kanker’.

Wat is jouw rol in het programma?

„Het doel van deze uitzending is om zo veel mogelijk donateurs binnen te halen voor KWF Kankerbestrijding. Frits Sissing doet tijdens de show de centrale presentatie; dit gebeurt vanuit het Agora Theater in Lelystad. We openen de show samen en sluiten hem ook met zijn tweeën af. Tijdens de uitzending ben ik in de ‘newsroom’. Daar heb ik contact met het belpanel en de mensen die in het land acties ondernemen om het KWF te ondersteunen.” 

Er zijn vanavond ook veel muzikale optredens te zien. Ga je hier iets mee doen? 

„Samen met kinderen die opstaan voor hun klasgenootjes en vriendjes die aan kanker lijden, zing ik een nummer. Begin dit jaar bracht ik de single Dit pakt niemand ons af uit. Het is de titelsong van de film Achtste- Groepers Huilen Niet, die over een meisje gaat dat leukemie heeft. Het lied is dus erg van toepassing op dit onderwerp.”

Vind je het eng om zo’n serieus en heftig programma te presenteren?

„Het is niet de bedoeling dat
de show een rouwceremonie wordt. We willen vanavond juist hoop en kracht uitstralen en de boodschap uitdragen dat we met z’n allen door moeten blijven gaan om een vuist tegen kanker te maken. Ik denk dat ik aan deze gedachte mijn steentje bij kan dragen. Het voelt ook erg fijn om deze show samen met Frits te doen, want het klikt heel goed met hem. Hij is een rots in de branding, een rustige man die alles onder controle heeft. Dat komt dus wel goed.”

Heb je in je eigen familie met kanker te maken gehad?

„Mijn opa van 85 jaar had prostaatkanker, maar daar is hij niet aan overleden. Het was ook geen lang ziekteproces met chemotherapieën, dus in die zin kan ik er niet over meepraten. Wat ik de laatste tijd wel heb meegemaakt, is dat een aantal van mijn collega’s een ouder heeft moeten begraven die aan kanker is overleden. Je spreekt dan over mensen van in de vijftig. Dat gebeurt helaas zo veel.”

Hoe sta jij op tegen kanker?

„Bekende en minder bekende Nederlanders staan tijdens de show op voor mensen die te maken hebben gehad met kanker. Ik sta op voor alle kinderen met kanker. Ik ben zelf moeder van twee kinderen en werd een tijdje terug geconfronteerd met een oud-klasgenoot van wie de dochter aan kanker lijdt. Zij is van dezelfde leeftijd als mijn dochter.”

Reageren