Eurovisie Songfestival

Songfestival blog: Voorbeschouwing Tweede halve finale Songfestival

Hoe ziet de Sonfestival-concurrentie van Anouk eruit? Vanavond worden er tien nieuwe tegenstanders bekend. Onze eigen Mälmo-correspondent Rob Gommans voorspelt.


ECHTE KANSHEBBERS


Noorwegen (13de)

Margaret Berger - I Feed You My Love

Al weken in de topdrie bij de bookmakers en kenners. Een van Anouks favoriete nummers van dit Songfestival. Slepende elektrotrack met Björk-achtige zang door een fijne Scandinavische schone.

Afbeelding

Luister hier voor Margaret Berger met I Feed You My Love


Azerbeidzjan (4de)

Farid Mammadov - Hold Me

Twee jaar nadat de ex-Sovjetstaat won, maken ze nu weer een goede kans. Farid is een mini-hunk (al zie je dat op tv niet echt) die een ingewikkelde spiegelchoreografie uitvoert met een danser in een glazen kooi. Het nummer zelf is te ‘typisch Songfestival’ om echt te kunnen boeien, maar wordt met overtuiging gezongen.

Afbeelding

Luister hier voor Farid Mammadov - Hold Me


Georgië (15de)

Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani - Waterfall

Na Rusland afgelopen dinsdag weer een ronduit kleffe bijdrage. Nodi en Sophie (die er minimaal twintig jaar ouder uitzien dan ze in werkelijkheid zijn) zingen ‘There’s no me without you, wouldn’t know what to do’. Maar alle uithalen zijn perfect en het nummer is ook nog eens geschreven door de schrijver van ‘Euphoria’, de Zweedse winnaar van vorig jaar.

Afbeelding

Luister hier voor Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani - Waterfall


TWIJFELGEVALLEN


San Marino (2de)

Valentina Monetta - Crisalide

Valentina mag het voor het tweede jaar achter elkaar proberen. Vorig jaar zong ze ‘The social network song’. Dat nummer over Facebook maakte zoveel plaatsvervangende schaamte los dat te verwachten was dat de zangeres zich nooit meer in het openbaar zou vertonen. Maar nee, liedjesschrijver Ralph Siegel (‘Ein bisschen Frieden’) en Valentina proberen het opnieuw, nu met een klassieke Eurovisieballad in het Italiaans, die op driekwart verandert in een belegen dancenummer. Bij de fans staat het nummer al wekenlang op één, maar misschien blijkt het toch iets te ouderwets voor de finale.

Afbeelding

Luister hier voor Valentina Monetta - Crisalde


Griekenland (9de)

Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis - Alcohol Is Free

De titel is misschien een stiekeme droom van de gemiddelde Griek, want om je financiële zorgen te vergeten is gratis alcohol best een fijn middel. De band maakt er, samen met de rijkbesnorde Agathon, in ieder geval een drie minuten durend feestje van. Maar of jury en kijkers de humor goed oppikken?

Afbeelding

Luister hier voor Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis - Alcohol Is Free


Hongarije (12de)

ByeAlex - Kedvesem

Met ‘Birds’ wordt duidelijk dat kwaliteit loont bij het Songfestival, en schreeuwende uithalen en podiumkermis echt geen voorwaarde zijn om te scoren. Daarom verdient Hongarije het dit jaar helemaal om naar de finale te gaan; het lieve, verstilde ‘Kedvesem’ is een Bon Iver-achtig rustpuntje in de show. Hopelijk toegankelijk genoeg voor de Europese kijker.

Afbeelding

Luister hier voor ByeAlex - Kedvesem


KANSLOOS, MAAR HILARISCH


Macedonië (3de)

Esma & Lozano - Pred Da Se Razdeni

Een paar apart, de jonge Lozano (talentenjachtwinnaar) en de ietwat oudere Esma, een Macedonische zigeunermuzieklegende. De eerste zingt keurig binnen de lijntjes zijn liefdesverdriettekst. En dan, alsof er een compleet nieuw nummer begint, komt Esma het podium op en doet haar folkloristische ding. De sympathieke zangeres oogt als een kruising tussen Karin Bloemen en travestiet Divine, en klinkt her en der als een op hol geslagen autoalarm. Chemie tussen de twee ontbreekt volledig, maar eerlijk is eerlijk: dit zijn wel de guilty pleasures waarvoor je naar het Songfestival kijkt. Of het haat, dat kan ook.

Afbeelding

Luister hier naar Esma & Lozano - Pred Da Se Razdeni


Roemenië (17de)

Cezar - It’s My Life

Deze zit in dezelfde categorie. In het begin denk je nog ‘gewoon een cheesy dancenummer’. Maar al snel gaat Cezar de hoogte in. En daar komt de operadiva niet meer vandaan. ‘It’s my life’ de volle drie minuten uitzitten wordt waarschijnlijk de grootste uitdaging van vanavond, maar dan heb je wel een complete kermis langs zien komen. En da’s ook wat waard.

Afbeelding

Luister hier voor Cezar - It's My Life

 

Reageren