NOS grijpt naast rechten Olympische Spelen

29 juni 2015 17:22 | actualiteiten | Door Televizier

Eurosport en Discovery hebben vanaf 2018 de rechten van de Olympische Zomer- en Winterspelen. De NOS grijpt mis en baalt en wij moeten gaan betalen.

Het gaat om de Europese uitzendrechten voor de Olympische Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024 die nu naar Eurosport/Discovery gaan. De commerciële zenders legden 1,3 miljard euro neer voor de rechten.

Honderden miljoenen

Algemeen directeur Jan de Jong van de NOS is nog steeds een beetje in shock: „De NOS heeft samen met alle andere publieke omroepen in EBU-verband geboden op de rechten van de Olympische Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024. Het IOC heeft al in de eerste ronde de rechten toegewezen aan Eurosport/Discovery. Dat betekent dat er een enorm verschil heeft gezeten tussen het bod van de European Broadcasting Union, andere geïnteresseerde partijen en de uiteindelijke winnaar, Eurosport/Discovery. Waarschijnlijk enkele honderden miljoenen. Voor de hele wereld is dit een enorme verrassing. Niemand heeft dit zien aankomen.”

Betaalkanaal

Eurosport en Discovery zijn van plan een speciaal Olympisch kanaal (waarschijnlijk te ontvangen tegen betaling) in het leven te roepen. Ze zijn verplicht 200 uur van de Zomerspelen en 100 uur van de Winterspelen uit te zenden op een open kanaal.

Het grote geld

Of de NOS ook beelden van de Olympische Spelen mag uitzenden is nog even de vraag. De Jong: „Het is voor de NOS nog onduidelijk wat dit betekent. Behalve dat wij de Spelen niet meer zo kunnen uitzenden als voorheen. We zetten in op een ruime sublicentie. Het is nog onzeker wanneer daarover gesproken gaat worden. Het IOC heeft in het verleden in Europa altijd de filosofie uitgedragen dat de Olympische Spelen door zoveel mogelijk mensen gezien moesten worden. Die koers lijkt nu verlaten. Men kiest onomwonden voor het geld.”

Strijdbaar

Na de Champions League verliest de NOS nu dus ook de Olympische Spelen. Maar Jan de Jong is nog immer strijdbaar: „Dit is voor de NOS en alle andere publieke omroepen in Europa een serieuze dreun. Maar wij zijn wel eens vaker iets kwijt geraakt om vervolgens sterker terug te komen.”