RTL Nieuws bestaat 25 jaar

Het is feest op de redactie van RTL Nieuws: de nieuwsrubriek bestaat vandaag precies een kwart eeuw. Reden voor een terugblik. 

Het allereerste nieuwsbulletin van, toen nog, RTL Veronique ging op donderdag 2 oktober 1989 om klokslag 18.00 uur de lucht in. Presentator van die memorabele uitzending was Jeroen Pauw, die na een korte introductie opende met het belangrijkste nieuws van de dag: de mededeling dat de zender eerder die dag officieel van start was gegaan. 

Jeroen Pauw bij de NSB

Pauw kan zich nog goed herinneren hoe er in zijn omgeving werd aangekeken tegen zijn overstap naar 'de commercielen'.

Zo vertelt hij in het NRC: "De afkeer van de publiek omroep voor RTL was groot. Ik verkeerde toen onder linksige mensen, die precies wisten wie deugde en wie niet. Ik deugde duidelijk niet. Het was alsof ik bij de NSB was gegaan.“

Voor het geld hoefde Jeroen het de eerste jaren niet te doen, hij verdiende naar verluid 85.000 gulden bij de zender.

Weinig geld voor Nederlands nieuws

RTL Nieuws beleefde een lastige start, zeker omdat er door het beperkte budget niet al teveel binnenlands nieuws kon worden gebracht. RTL richtte zich daarom op het buitenland en had volgens Pauw daarmee mazzel. Eind 1989 was namelijk nogal een roerige tijd in de wereld. 

“We hadden geluk: de Berlijnse Muur viel in november, in februari 1990 werd Mandela vrijgelaten, in augustus begon de Golfoorlog. Wij waren de enige Nederlandse zender die dat live bracht. De NOS-redactie was al gaan slapen.”

NOS feliciteert RTL

Overigens lijken NOS en RTL na 25 jaar de spreekwoordelijke strijdbijl begraven te hebben. In een speciale videoboodschap feliciteerden zo'n beetje alle gezichten van het NOS-nieuws hun collega's met het behalen van een kwart eeuw. 

En inmiddels werkt Jeroen Pauw natuurlijk weer lang en breed bij de publieke omroep. Tegenwoordig presenteert hij de talkshow Pauw

Meer over:

Reageren