Het verhaal van Ali B

Ali B wil persoonlijke verhalen vertellen in The Voice

Ali B is niet meer van de Nederlandse televisie weg te denken, momenteel is hij coach bij The Voice of Holland. Aan Televizier.nl vertelt hij wat zijn tactiek is.


Zijn programma Ali B op Volle Toeren was een grote hit en ook het TV Lab-experiment Ali B en de 40 Wensen krijgt een vervolg. En dan is Ali ook nog succesvol als jurylid bij X-Factor en The Voice of Holland. Wat is zijn geheime wapen als coach?

Je bent als rapper niet een voor de hand liggende keuze als coach in The Voice. Waarom kiezen kandidaten toch voor jou?

“Omdat sommige talenten niet zozeer op zoek zijn naar iemand die hen beter kan laten zingen, maar naar iemand die ze dichter bij zichzelf kan brengen en geloofwaardiger kan laten zingen.”

Hoe help jij je kandidaten daar bij?

“Nou, dat betekent dat ik heel diep met ze ga. Ze moeten persoonlijke verhalen vertellen en zich kwetsbaar opstellen. Sommigen komen daar speciaal voor naar mij toe. Ze zien dat ik hen kan helpen en voelen zich veilig bij mij.”

Dus het is best een compliment als een kandidaat voor jou kiest?

“Ja, het is heel tof om te zien dat kandidaten bij mij denken: ‘wow, je kunt gewoon beroemd worden en jezelf zijn’. Ze waarderen mijn kritiek ook echt, dat vind ik te gek. Ik ben misschien wel een lolbroek, maar ik ben nu toch ook al elf jaar serieus met mijn carrière bezig."

Waarom wilde je graag coach worden bij The Voice?

“Het gave aan The Voice is dat de talenten echt zichzelf kunnen zijn. Er wordt hun een mogelijkheid geboden om zich als persoon te presenteren. Dat is te danken aan Wendy van Dijk en Martijn Krabbé, zij geven de kandidaten echt een karakter door hun interviews. Als dat niet zo was geweest, had ik misschien wel niet meegedaan.”

In je programma’s Ali B Op Volle Toeren en Ali B en de 40 Wensen ben je eigenlijk ook een soort coach die mensen zichzelf wil laten zijn…

“Ja dat is helemaal mijn ding en dat komt er de laatste jaren ook steeds meer uit. Ik kijk eerst naar wat ik belangrijk vind in het leven en dan pas denk ik: ‘kan ik hier misschien een programma van maken?’ Ik wil mensen een kans bieden om zichzelf te bewijzen en te laten groeien als persoon.”

Behalve met tv ben je ook druk bezig met een nieuwe theatervoorstelling. Wat kunnen we daar van verwachten?

“Er ligt veel druk op de voorstelling, omdat ik vorig jaar de Neerlands Hoop heb gewonnen. Een prijs die door een vakjury wordt toegekend aan een theatermaker met het meeste toekomstperspectief.

De nieuwe show wordt echt een cabaretvoorstelling met een beetje muziek en veel verhalen. Eigenlijk wil ik alles doen: verhalen vertellen door middel van liedjes, tv-programma’s én grappen.”

Het Verhaal van Ali B

Vanavond is Ali B weer te zien als coach bij The Voice op RTL4. Wie het complete verhaal van Ali B wil zien kan zaterdag om 20.55 uur op Nederland 3 Het Verhaal van Ali B zien. Daarna zendt de Tros zijn met de Neerlands Hoop bekroonde voorstelling Ali B Geeft Antwoord uit.

Reageren