Onverwachte hit

Annechien Steenhuizen over zichzelf en Project Rembrandt

25 Oktober 2020 11:14 | amusement | Door Irma Tomas

© Laura Oldenbroek
Vanwege het grote succes presenteert Annechien Steenhuizen naast het NOS Achtuurjournaal opnieuw Project Rembrandt, een talentenjacht voor amateurschilders. Twee totaal verschillende programma’s, die allebei bij haar passen.

Tekst: Bram de Graaf

Een twinkeling in haar ogen, een glimlach op het gezicht. Als Annechien Steenhuizen (43) Project Rembrandt presenteert zien we een heel andere kant van haar dan bij het NOS Achtuurjournaal. Ondeugend bijna, ook in haar taalgebruik. “Het journaal gaat over serieuze onderwerpen,” zegt ze. “Dan ben ik serieus, dat hoort ook bij mij. Ik speel geen rol. Bij Project Rembrandt mag ik improviseren, grapjes maken en de leerlingen een beetje plagen. Ik houd van die vrijheid en kan zo compleet mezelf zijn.”

1 miljoen kijkers

Het succes van het eerste seizoen van Project Rembrandt verraste ook haar. Wekelijks keken zo’n miljoen mensen. “Maar het is natuurlijk een superleuk programma over kunst. Voor mijzelf was het vooral spannend of de kijkers mijn nieuwe rol zouden pruimen. Ja, dus. Ik had zelf geen verwachtingen. Ik vond het belangrijk dat ik het tijdens de opnames naar mijn zin zou hebben.”

En?
“Enorm. Elke opnamedag – nu weer – is een feest. Dat komt door die vrijheid, maar ook door de leuke crew. Net als vorig seizoen had ik vrij snel een band met de leerlingen. Dat is belangrijk, maar niet vanzelfsprekend. Het verraste me, want ik ben geen slobberende labrador die met iedereen bevriend kan zijn.”

Zijn er dingen in het programma veranderd?
“Vanwege het Rembrandtjaar was het vorige seizoen echt gefocust op Rembrandt. Nu maken we uitstapjes naar andere kunstenaars zoals Breitner, Vermeer en Van Gogh. Maar de formule is verder hetzelfde.”

Ben je van deze kunst gaan houden?
“Jazeker, en ik ben er ook anders naar gaan kijken, zoals naar kleurgebruik en lichtval. Daardoor waardeer ik het meer. Als ik nu voor de Nachtwacht sta, zie ik elke keer weer nieuwe dingen.”

Hoe zou je jouw eigen kunstsmaak omschrijven?
“Ik houd van ontregelende kunst; kunst waardoor je je ongemakkelijk voelt. Zoals dat van Jake en Dinos Chapman in de Saatchi Gallery in Londen. Hun werk Hell bestaat uit maquettes met miniatuurpoppetjes. Het leek op een landschap met speelgoedtreintjes. Maar toen ik goed keek, zag ik dat het soldaatjes waren die elkaar afmaakten. Ook hebben ze een kunstwerk van kinderpoppen waarop ze de monden en neuzen hebben vervangen door geslachtsorganen. Erg verontrustend.”

Hangt dergelijke kunst ook bij je thuis aan de muur?
“Uiteraard niet, ik heb kleine kinderen, haha. Maar in mijn keuken hangen twee pentekeningen van modeontwerper Bas Kosters. Op een ervan staat een schattig blij mannetje dat door een zwarte cirkel kijkt. Eronder staat het woord ‘anus’. Ik vind dat supergrappig. Elke dag zie ik dat en moet ik daar weer om grinniken.”

Je kijkt nu ook ondeugend.
“Tja, dat gaat vanzelf. Af en toe is het best lastig, want aan mijn ogen zie je hoe ik mij voel. Maar ook op de redactie van het journaal kijk ik niet de hele dag serieus, hoor.”

Annechien Steenhuizen is inmiddels alweer zeven jaar anchor van het NOS Achtuurjournaal, zo’n beetje de meest prestigieuze baan van journalistiek Nederland. Dat ze destijds werd uitgekozen, was een complete verrassing, zegt ze. “Ik had het prima naar mijn zin eerst bij NOS op 3, daarna bij het reguliere journaal. Maar ik heb geen moment spijt gehad.”

NOS Journaal

Veel radicale veranderingen in een mensenleven vinden om de zeven jaar plaats. Denk jij al na over iets anders?
“Zo lang ik naast het journaal programma’s als Project Rembrandt kan doen, zit ik prima. Die afwisseling is de perfecte combinatie. Het journaal presenteer ik week op week af. Mijn kinderen zijn acht en bijna zes en zo kan ik veel tijd met hen doorbrengen, dat is fijn. Ik ben heel gelukkig in wat ik nu doe.”

Je houdt privé en werk strikt gescheiden, ook op sociale media deel je niets. Vanwaar?
“Ik heb niet de behoefte om mijn privéleven te delen met de buitenwereld. Maar ik zit wel op Instagram, hoor. Ik ben daarop een echte loerder, ik volg allerlei verschillende accounts. Zelf heb ik ooit één keer een berichtje geplaatst: een filmpje van een Mexicaanse naaktkat die een hoofdmassage krijgt met roze handschoenen.”

Eerst die lugubere kunstsmaak, nu dit. Wat zegt dit alles over jou?
“Haha, probeer je me nu toch een uitspraak over mezelf te ontlokken? Ik vind dat gewoon humor.”

Project Rembrandt | zondag | NPO 1 | 20.25 uur

 

Meer over