Jan en Ish over Dance around the world

19 februari 2018 10:55 | amusement | Door Televizier

© KRO-NCRV

Vanaf vanavond zijn oud-dansers Jan Kooijman en Ish Ait Hamou te zien in Dance around the world. In de zesdelige reportageserie leert het duo opmerkelijke dansen uit het buitenland. Wij spraken de twee over hun avonturen.

Wat is Dance around the world?
Jan: “Een cultureel reisprogramma met als ingrediënt dans. Ik zou het niet zo snel een dansprogramma noemen, omdat je dan gelijk de associatie hebt met So you think you can dance en Everybody dance now, maar dat zijn echt talentenjachten. Wij maken een programma dat dans als belangrijkste thema heeft, maar dat veel meer gaat over verbinding en het ontdekken van andere culturen.

Wat hebben jullie precies gedaan?
Ish: “We hebben zes landen bezocht, want in elke aflevering staat één land centraal. We zijn in Peru, Colombia, Oekraïne, Ierland, Jordanië en Thailand geweest. Op voorhand weten we nooit naar welk land we gaan, dat weten we pas op Schiphol. Dan worden we verrast en meegenomen op een ongelofelijke reis.”

Op die reis gaan jullie niet alleen dansen.
Ish: “Nee, het dansaspect is ook eigenlijk aan het einde van de reis. Daarvoor proberen we dichterbij de bron van de dans te komen. We ontmoeten mensen die ons meenemen naar bijzondere plaatsen, bijvoorbeeld de plek waar de dans is ontstaan. Zo proberen we meer te begrijpen van de dans.”

Wat is het doel van het programma?
Jan: “Voor ons is een belangrijk doel dat we mensen bewust maken dat we meer met elkaar overeenkomen dan verschillen. Ik denk dat we tegenwoordig in een maatschappij leven waarin we heel erg stilstaan bij hoe anders we zijn. Dit vonden wij een uitgelezen kans om juist naar plekken te trekken waarbij je denkt dat de verschillen met onze wereld niet groter zouden kunnen. Maar ondertussen merk je juist veel overeenkomsten.

Hoe bijzonder waren de dansen?
Ish: “Het was een shock af en toe. Fysiek gezien was het ook een uitdaging, want wij dansen niet meer. Sommige dansstijlen waren makkelijker uit te voeren dan anderen. Maar elk land kwam met zijn verrassingen. Het was altijd leuk en grappig, vooral om elkaar zo te zien.”
Jan: “Wat ik heel erg tof vond is dat je zoveel waardering voelde van de mensen daar. Alleen al om het feit dat wij daar waren om hun cultuur te ontdekken. En als je dan wordt meegenomen door die dans dan leer je iemand ook beter kennen. “
Ish: “Door het samen dansen, zweten, pijn hebben, lachen en huilen komen verhalen naar boven die anders misschien nooit werden verteld. Mensen openden zich veel meer.”

Wat was de moeilijkste dans?
Ish: “De scharendans in Peru. Die dans ging heel snel en we dansten op 2000 meter hoogte, dus er was weinig zuurstof.”
Jan: “Peru inderdaad, maar ook Ierland. Daar dansten we de stepdance, bekend van Lord of the dance. Met tapschoenen aan dans je in een rij en dat gaat heel snel. Ik had nog nooit een taples gehad en ook nooit de behoefte gevoeld om dat ooit te leren. Toen wij op Schiphol hoorden dat we naar Ierland gingen, was het dan ook wel een megagroot baalmoment. Het grootste baalmoment van deze reeks. We hadden heel erg gehoopt op Hawaii, Nieuw-Zeeland of Japan en toen werd het Ierland. Maar ik ben erg op teruggekomen: het was waanzinnig leuk. Sowieso is Ierland de grappigste aflevering geworden.”

In Thailand raakte Jan dermate gewond dat de productie een aantal maanden werd stilgelegd. Wat gebeurde er?
Jan: “Ik heb mijn eigen been ontzet. De buitenbanden van mijn knie waren net niet gescheurd, maar mijn knie werd wel helemaal dik. Eigenlijk was het heel dom, ik ben gewoon echt over mijn eigen grenzen gegaan. Wij zijn wel dansers geweest, maar dat is al negen jaar geleden.  Dat merkte ik in Thailand bij een knullige oefening waarbij we in een soort kleermakerszit moesten zitten. Het ene been moest op het andere liggen. Dat kon ik toen ik nog werkte als danser. Dus ik pak mijn been in volle overtuiging en hoorde nog nooit zo’n harde kraak.”

Wat dacht je toen?
Jan: “Ik was in paniek. Ik dacht: ‘dit kan niet, want dit is de eerste reis en als ik nu geblesseerd ben, dan gaat het hele programma naar de filistijnen. Ik kan Ish dit niet alleen laten doen.’” De danser besloot om door te repeteren, maar werd ’s nachts wakker van de pijn en haastte zich naar het ziekenhuis.

Daar kreeg Kooijman te horen dat het wel meeviel, dus ging hij de volgende dag toch repeteren. “Maar daar heb ik wel de prijs voor moeten betalen. Mijn knie werd twee keer zo dik en ik heb daarna maandenlang op krukken moeten lopen.”

Dance around the world is vanaf maandag 19 februari elke week om 21.25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3

Meer over