Exclusief interview

Sterker en wijzer: Shannen Doherty

23 maart 2019 22:05 | amusement | Door Irma Tomas

© Beverly Hills 90210
Shannen Doherty was net 18 toen ze wereldwijd doorbrak als Brenda in de hitserie Beverly Hills 90210. Daarna schitterde ze als Prue in de occulte serie Charmed. Dit weekend is ze even in Nederland voor de Dutch Comic con waar je haar kunt ontmoeten.

Tekst: Roel van Bekkum

Het was een ‘bumpy road’, die Shannen aflegde. Ze was nog maar een kind toen ze verscheen in Little House: A new beginning, vervolgens tienerster. Met haar collega’s Jason Priestley en de onlangs overleden Luke Perry sierde ze – als eerste tieneracteurs op tv ooit – de cover van het prestigieuze blad Rolling Stone. Maar dat enorme succes had een keerzijde. De bladen stonden wekelijks vol met de meest rare verhalen over Shannen en haar naar verluidt ‘lastige’ gedrag. In 2016 stond ze opnieuw volop in de belangstelling. Ze deelde via social media dat ze kanker had en hoe ze daartegen vocht.

Hoe kijk je nu, na al die jaren op terug op die begindagen van je bekendheid, waarin je dagelijks in de media verscheen?
„Die storm aan negatieve publiciteit is gelukkig lang geleden, maar was lastig. Ik ben een vrouw, ik ben intelligent en heb een mening. Dat vinden mensen niet altijd fijn en het zegt veel over hoe er met sterke vrouwen wordt omgegaan. Het was pesten wat daar gebeurde. Nu zou zoiets niet meer op die manier kunnen, want de media worden nu meer gecontroleerd. Als ik de Shannen van toen kon toespreken vanuit het nu, zou ik haar zeggen: ‘leg het naast je neer’. Dat lukte me toen niet altijd.

De verhalen die de ronde deden gingen niet over mij als persoon, maar over de persoon die anderen van mij maakten. Dat is dan ook wat ik zou willen zeggen tegen mensen die op welke manier dan ook last hebben van treitergedrag. Het zegt niks over jou, maar over de mensen die de verhalen verzinnen en de mensen die ze aanhoren. Uiteindelijk heeft die periode me sterker gemaakt.”

Welke ontwikkeling heb je na die periode doorgemaakt?
„Ik voel nu niet meer de behoefte om te bewijzen wie ik als persoon ben. Ik heb altijd veel van mijzelf gegeven. Al sinds mijn jeugd sta ik in de belangstelling. Nu kies ik er heel bewust om niet meer alles meer te vertellen in interviews. Om die reden en uit respect voor hem, wil ik bijvoorbeeld niet in het openbaar praten over Luke (Perry -red.), die onlangs overleed.

Op een dag realiseer je je dat het maar een circus is waarin je je begeeft. Ik ben niet mijn beroemdheid, ik ben niet de series of de films die ik doe. Mensen denken dat ze weten wie je bent, maar dat is onmogelijk. Wie ik werkelijk ben weten alleen een heel klein aantal mensen dicht bij mij. Er zit voor mij een zekere schoonheid in dat gegeven.”

Je was wel heel erg open over de kanker die je een paar jaar geleden kreeg. Op Instagram toonde je wat de ziekte met je deed, schoor je je haar af na de kuren en plaatste je een foto waarop te zien was dat je een chemo kreeg.
„Ik was daar inderdaad open over. Het delen van dat loodzware proces op sociale media heeft mij veel gebracht. Ik heb daardoor veel steun gekregen. De openheid en steunbetuigingen van anderen, als reactie op mijn openheid, hielpen mij op momenten dat het zwaar was of als ik wachtte op spannende uitslagen. Daar ben ik hen eeuwig dankbaar voor. Ik heb teruggekregen dat mensen door mijn open houding op social media opener zijn geworden over hun eigen proces. Als ik maar één iemand heb geholpen door op die manier met mijn ziekte om te gaan, dan was dat het waard.”

Wat kun je terug- en vooruitkijkend op de verschillende levens die je hebt geleid, zeggen?
„Uiteindelijk is het mooiste aan het leven, de ontdekking van de reis die jouw leven is. Dat moet je zelf doen, niemand kan vertellen hoe dat moet. Jij moet jouw pad bewandelen. Dat is de schoonheid van de reis.

Ik heb een zeer interessante reis gehad tot zover en ik ben benieuwd naar wat er nog gaat komen. Er waren een hoop ‘ups en downs’, maar uiteindelijk ook veel erkenning. Niet erkenning in de vorm van prijzen of awards, maar erkenning in de vorm van mensen die ik ben tegengekomen en die mij hebben geraakt door wie ze zijn.

Ik heb geluk gehad. Ik ervaar veel liefde van de mensen die dicht bij mij staan, zoals zij van mij. Dat we door dik en dun zo dicht met en bij elkaar durven zijn, zie ik als een groot compliment. Uiteindelijk is dat waar het over gaat.”

Wil jij op de foto met Shannen Doherty? Dat kan! Ze is zondag 24 maart aanwezig op de Dutch Comic con in de Jaarbeurs in Utrecht. Kaarten hiervoor kun je hier bestellen.

Onze verslaggever Roel met de enige echte Shannen:

Meer over