De Grote Generatieshow

Sophie Hilbrand: 'vind deze middelbare levensfase erg prettig'

18 April 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Annemieke van der togt

Sophie Hilbrand test samen met teamcaptains Gerard Cox, Richard Groenendijk en Sahil Amar Aïssa de kennis van jong, oud en alles daar tussen in het nieuwe spelprogramma De grote generatieshow. Wij spraken Sophie. 

Hoe werkt het spel?
“De drie teamcaptains vertegenwoordigen elk een publieksvak met generatiegenoten. Sahil staat er voor jongeren tot dertig jaar, Richard strijdt namens de groep tussen dertig en zestig en Gerard voert de zestigplussers aan. In vier rondes gaan ze de strijd met elkaar aan. We hebben algemene kennisvragen, er is een muziekronde waarin je liedjes moet thuisbrengen en in de rankingronde draait het om de juiste inschattingen over de generaties. Wie drinken er bijvoorbeeld het meest of wie hebben het minst last van vliegschaamte? Het spel wordt beslist in de uitbeeldronde.”

Wat kunnen ze winnen?
“De captains spelen voor de eer, maar voor het publieksvak van de winnende generatie is er een klein, toepasselijk prijsje. Het thema van de eerste aflevering is Zeg ’ns Aaa, dus mensen gaan naar huis met een EHBO-kitje.”

Is alles al opgenomen?
“Ja, de opnames waren eind vorig jaar, ver voor de coronacrisis. Daarom hebben we gewoon nog publiek en houdt niemand noodgedwongen afstand. Dat is in deze tijd aan de ene kant wat gek om te zien, maar daardoor juist ook een welkome afleiding. De grote generatieshow is bedoeld als een vrolijk, opgewekt programma waar je ook nog iets van opsteekt over de verschillende levensfases en hoe we over elkaar denken.”

Verschillen de generaties echt zoveel van elkaar?
“Wat we in ieder geval gemeen hebben, is dat iedereen in z’n jeugd heeft gehoord dat vroeger alles beter was. Je hoort vaak dat leeftijd maar een getal is en daar geloof ik zeker in. Natuurlijk zit je qua generatie wel vast in een bepaalde tijd. Als Richard en ik de naam Wham! horen, beginnen we spontaan meteen mee te zingen, terwijl Sahil of Gerard daar veel minder mee hebben. Sahil had op zijn beurt nog nooit gehoord van een kampeerpaspoort en Gerard was stomverbaasd toen het over visvrije gamba’s ging.”

Was het lastig Gerard Cox over te halen?
“Integendeel, hij reageerde direct positief omdat het format hem interessant leek. De eerste ontmoeting tussen de teamcaptains vond zelfs bij hem thuis plaats. Gerard en Richard zijn allebei Rotterdammers, dus die band hadden ze al. Hij kende Sahil nog niet, maar daardoor hadden ze direct wat gemeen: Sahil had ook geen idee wie Gerard was!”

Wat is het grootste generationele vooroordeel?
“Jongeren vergeten vaak dat alle oude mensen ooit ook jong geweest zijn. Sahil moet er niet aan denken om ouder te worden, maar dit programma neemt die angst wat weg. Ik ben nu zelf 44 en vind deze middelbare levensfase juist erg prettig. Ik heb m’n keuzes gemaakt, weet hoe het leven in elkaar zit en al dat gezoek en gestress hoeft niet meer. Da’s het voordeel van ouder worden.”

De Grote Generatieshow | zaterdag | NPO 1 | 20.30

Meer over