Waarom Nederlandse benzine zo duur is

De Rekenkamer: De Nederlandse staat als oliesjeik

Waarom is de benzine in Nederland zo gillend duur? Stefan Stasse en collega's leggen het ons haarfijn uit in De Rekenkamer.

Binnen Europa betalen alleen de Noren en de Turken meer voor een liter Euro 95 dan de 1 euro 84 die wij bij het pompstation afrekenen. De Rekenkamer pluist het vanavond uit.

Naspeuren

"We volgen het benzinespoor op zoek naar het geheim achter de prijs", kondigt de redactie van het consumentenprogramma aan. De naspeuringen beginnen bij de Maasvlakte Olie Terminal en de grootste raffinaderij van Europa in Pernis. Wat kost het om ruwe olie om te zetten in benzine? Een pomphouder rekent voor dat hij meer verdient aan de broodjes, soep en aanverwante artikelen in zijn zaak dan aan de brandstof die hij levert.

Accijns en btw

Ten slotte ‘ontdekt’ Stefan Stasse (op de foto rechtsboven) waar ’m de kneep zit: de overheid wordt slapend rijk van alle tankende auto­mobilisten. Behalve accijns laat de regering de verbruikers ook btw betalen. Maar liefst 63,7 procent van de benzineprijs bestaat op deze manier uit belasting. Zonder zou een liter benzine maar 66 eurocent kosten. "De enige echte oliesjeik is onze overheid", stelt rekenmeester Stasse dan ook vast.

Reageren