Interview

Carice van Houten over Game of Thrones: 'Je moeder heeft ook borsten. Big deal!'

Carice van Houten speelt de donkere priesteres Melisandre, en ja, die is nogal vaak naakt te zien. Niet geheel naar de zin van Carice: „Als ik een naaktscène in het script zie, raak ik al gestresst.”

De dvd van seizoen 3 van Game of Thrones (bij Warner Bros) is uit en ter ere van die heugelijke gebeurtenis geeft Carice van Houten een interview in Londen. En daar gaat het al snel over het vele naakt in de o zo populaire serie waarin om het hardst wordt gestreden om de ijzeren troon.

Blote borsten

Er zit veel vrouwelijk naakt in Game of Thrones, zou je niet wat meer blote mannen willen zien?, is de vraag aan de Nederlandse actrice. „Hell yes”, antwoordt Carice. „Bloot is een deel van het leven. We mogen als kijkers wel machinegeweren zien, maar verdomme geen blote borsten! Ik snap er niks van. Wie slaapt er met haar bh aan? Belachelijk. Misschien is dat mijn Nederlandse blik, maar het klopt niet.”

Naakt met humor

Carice moest in zo'n beetje elke film waarin ze acteerde uit de kleren, je zou zeggen dat een blootscène inmiddels gesneden koek is voor haar, maar dat ligt anders. „Ik ben er altijd nerveus voor. In Nederland zijn we gewend aan veel naakt op televisie en in de film maar dat betekent niet dat ik er veel plezier aan beleef. Ik probeer het altijd maar een beetje humoristisch te benaderen."

„Meestal is iedereen op de set gespannen als er een naaktscène op het programma staat. En hoe meer je jezelf probeert te verbergen, hoe meer iedereen wil zien. Ik laat daarom meteen mezelf aan het begin van de dag al bloot zien. 'Dit is waarmee we het moeten doen vandaag. Je moeder heeft ook borsten, maak er dus geen big deal van'.”

Stress

Dat plan van aanpak is niet alleen voor de camera- en geluidsmensen, maar ook voor Carice zelf: „Als ik een seksscène in het script zie staan, raak ik al gestresst. Dan krijg ik het gevoel dat ik gisteren al naar de sportschool had gemoeten, en natuurlijk heb ik dat niet gedaan. En ik word ook wat ouder. Blablabla, dat soort dingen.”

Gevaarlijke Melisandre

Terug naar de serie. Als de gevaarlijke en mysterieuze Melisandre heeft Carice al heel wat bizarre scènes moeten doorstaan. Wat is het gekste dat ze heeft moeten doen?

„Ik moest op een paard rijden terwijl m’n capuchon de hele tijd vol liep met water en dan moest ik ook nog wat zinnen zeggen in Valeryian. Dat is een taal zonder enige logia. En dan nog dat paard! Dat is nou niet m’n favoriete dier. Ik denk ook niet dat ze me snel nog eens op een paard zetten.”

„In seizoen 3 moest ik bloedzuigers op iemand leggen. Sommigen waren nep, dat waren van die winegum-achtige snoepjes. maar er waren ook echte bij. Van die hele dikke. Daar had ik niet zo'n lol in.”

„En tja, die schaduwbaby baren. Als je er goed over nadenkt, was dat best een beetje raar. En lastig om te spelen, ik was in een echte grot, met een opblaasbare nepbuik en het was er geweldig koud. Nee, saai is de rol van Melisandre zeker niet, maar dat geldt voor alle personages in Game of Thrones. Het mooie is ook dat alle vrouwenrollen zo sterk zijn. Wij zijn geen huisvrouwen die met baby in hun kasteel wachten tot manlief thuiskomt.”

Reageren