Kingdom of the blue whale

Halverwege de jaren zestig was het bijna gedaan met de blauwe vinvis. De mens was zo gek op het vet, de olie en de baleinen (voor de spaken van paraplu's en korsetten) dat deze walvis praktisch uitgeroeid was.

Officieel mag er sinds 1966 niet meer gejaagd worden op de blauwe reus, maar daar trekken de Japanners zich verdraaid weinig van aan.

Reusachtige dieren
Tegenwoordig worden de zeeën bevolkt door zo'n vijfduizend blauwe vinvissen. Omdat er nog steeds veel onbekend is over de reusachtige dieren (hun tong alleen al weegt net zo veel als een gemiddelde olifant: 2 ton) volgt een team van wetenschappers en National Geographic de dieren om te zien wat ze op grote diepte allemaal uitspoken, hoe de migratie in elkaar steekt, hoe ze aan hun eten komen en welke liedjes ze het liefst zingen.

Walvispopulatie
Hoogtepunt is het volgen van een walvispopulatie in de buurt van Californië naar een afgelegen stukje oceaan bij Costa Rica. De onderzoekers hopen dat de blauwe vinvissen daar samen, onder het ook van de camera, een potje gaan paren.

Reageren