Column

Carlo Boszhard heeft goeie tips voor de kandidaten van Maestro

5 november 2019 15:00 | columns | Door Irma Tomas

Carlo Boszhard was ooit de beste bij Maestro maar hij won niet. Toch heeft hij vele waardevolle tips voor de kandidaten die dit seizoen met een baton zwaaien in de hoop op eeuwige roem. 

Beste Maestro's,

Mijn deelname aan het Maestro vijf jaar geleden wordt nog steeds besproken, zoals afgelopen week bij Pauw. Waarom won ik niet? Volgens Frits Sissing was ik vanaf de start te goed. Het publiek mocht meestemmen en koos voor underdog Spike. Niet helemaal waar.… De jury koos ook voor hem, net als de programmamakers die er alles aan deden om een spannende finale te creëeren. Hier is dan ook gelijk.

Tip 1: Wees niet zo naïef als ik. Doe je best, maar neem het niet te serieus. Geef de makers televisie, dus laat je stok vallen, huil en gil dat je het niet kunt. 

Tip 2:
Bespeel de jury met zinnen als: “Voor het eerst dacht ik niet aan mezelf, maar liet ik mij meevoeren door de muziek.” Bam! Gegarandeerd tien punten van Isabelle van Keulen.

Tip 3: Wees niet te goed vanaf het begin, dat is niet spannend. De uitstekende programmamakers zullen je een niet te doen muziekstuk geven…dat zal je leren!

Tip 4: Als een nationale krant je beticht van vals spelen en speculeert ‘hij krijgt lessen en wij weten van wie’, doe dan net als ik en neem een advocaat. Al krijg je dan een rectificatie en kun je de finale niet meer winnen, je wint wel je eer.

Tip 5: Die heb ik aan de makers van Maestro heb gegeven: Laat het orkest meestemmen in de finale.

Tip 6: geniet van alle stress, het is het allemaal waard. Muziek met zo’n orkest maken is het mooiste wat je ooit in je leven gaat doen. En Dominic Seldis is een van de liefste en grappigste collega’s in het vak.

Tip 7: Als je de finale haalt zwaai je de Vijfde van Beethoven. “Zo’n moeilijk stuk”, zegt Frits Sissing dan. Dat is niet zo, je kunt het alleen op honderden manieren dirigeren en vervolgens jureren…. begrijp je, knipoog, knipoog?

Tip 8: Verlies je, wees sportief en maak geen zure opmerkingen na afloop.

Tip 9: vergeet tip 8!

Meer over