Column: Format van formaat

The Phone van Beau en zijn kameraden wint een Emmy. Een Emmy voor een tv-format. Ik vond het ooit ook een gouden idee. Maar het tv-programma zelf dat de Avro uitzond was tamelijk saai. Het hoogtepunt zat in het begin, namelijk het vinden van een telefoon waarin iemand je aanbiedt om heel veel geld te verdienen.

Maar de rest was niet erg verrassend. Je moet bijvoorbeeld enorm veel mazzel hebben met degene die de telefoon vindt, want als dat een saai persoon is, heb je helemaal niks. Ik had soms het idee dat de degene die de telefoon vond niet helemaal toevallig 'uitverkoren' was.

Het was nooit eens een oud omaatje met Alzheimer, een dik meisje met een heel laag IQ of een stotterende Marokkaan. Maar goed, desondanks waren de opdrachten die de telefoonvinder moest oplossen niet heel spectaculair. Maar Beau heeft zijn format inernationaal verkocht en dat is hem en zijn makkers te prijzen.

Een tv-format verkopen is in de tv-wereld als het vinden van de Heilige Graal. Iedereen in de tv-wereld is daar dan ook mee bezig. Je kunt geen redacteur, visagist of kabeldrager in Hilversum vinden die ook niet toevallig een formatbedrijfje heeft.

Formatverkopers zijn de vertegenwoordigers in stofzuigers van deze tijd, de Jehova's Getuigen van de omroepwereld.

Ik doe daar ook aan mee. Met mijn vriend Rob Urgert zitten wij dagenlang te brainstormen over nieuwe programmaconcepten. Het ene is nog genialer dan het andere. En omdat wij toch een beetje BN'er zijn mogen wij vaak komen pitchen bij de omroepbazen.

Pitchen is je idee aan de man brengen. Dan ben je een soort standwerker die in tien minuten het idee moet zien te verkopen. De omroepbazen zijn altijd enthousiast. Omdat ze je niet willen beledigen, want de volgende dag komen er weer mensen bij ze pitchen en zijn ze jou al weer vergeten.

Hoe simpel tv-formats kunnen zijn, bewees een vriend van mij. Het format was: 'Ga met een camera in de vertrekhal van Schiphol staan en vraag de mensen wat ze daar doen'. Klinkt niet echt als een winnend idee, toch? Het programma is inmiddels al aan zeventien landen verkocht.

export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root By the way, als je dit leest, en jij bent omroepbaas: ik heb nog een aantal briljante ideeën liggen. Quizzen zonder vragen, volledig gescripte realityshows, satirische programma's over koken, wetenschapsprogramma's met achtervolgingen, talkshows met afvallen, reisprogramma's in landen waar iedereen al is geweest, sportprogramma's over sporten die helemaal niet bestaan.

You name it, we've got it. Bel me!

Joep van Deudekom.

Reageren