Column: Jong talent

Op de redactie van Televizier telt in september en oktober maar één vraag: wie wint De Ring ? Het antwoord houdt iedereen in de ban en we zijn allemaal zwanger van verwachting. Maar er worden natuurlijk nog vier prijzen weggegeven. Wie wint die? Dat is achter de schermen al bekend...

De winnaar van de Gouden Televizier-Ring is nog niet bekend. Die wordt namelijk pas wereldkundig gemaakt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in Carré, op 23 oktober.

Maar wist je dat eigenlijk al wél bekend is wie alle andere prijzen hebben gewonnen? De winnaars van zilveren sterren en de stuiver staan namelijk vast na de eerste stemronde, en die liep eind september af. De genomineerden zijn inmiddels zaterdagavond bekendgemaakt, maar de winnaar... Die blijft groot geheim tot 23 oktober.

Wie er gewonnen hebben? Géén idee.

Dat weten alleen de notaris en hoofdredacteur Peter Houben. En die laatste laat niets los, ondanks alle slinkse en supersubtiele pogingen om hem info te ontfutselen.

"Krijgt Yvon wel genoeg kaarten voor AL haar boeren?" informeerde ik bijvoorbeeld met een vette knipoog. Dat hielp niets, dus deed ik er een schepje bovenop. "Zonde zeg, dat Carlo na al die jaren alweer naast de ster grijpt..!"

Geen reactie, alsof hij me niet eens zag.

Maar zo makkelijk laat ik me niet afschudden: "Nu maar hopen voor Wendy dat ze galajurken in maatje zwanger hebben!" Probeerde ik later. Niets; zelfs mijn laatste wanhopige "Hebben Matthijs en Frits de tekst van hun bedankspeech al doorgegeven aan de autocue?!" leverde een veelzeggende stilte op.

Daarmee moet ik het doen, tot de uitreiking. Maar goed ook, want anders heeft Chantal Janzen niets te doen.

Deze editie ben ik trouwens vooral benieuwd wie de Televizier Talent Award gaat winnen. De award is een aanmoedigingsprijs voor jong tv-talent. Daarom kun je alleen worden genomineerd als je het afgelopen jaar voor het eerst op tv bent geweest als presentator. Een goede nominatievoorwaarde, want zo krijg je alleen jonge honden als kanshebber.

Een van die jonge honden is trouwens Frans Bauer.

Frans Bauer. Je weet wel. De man die niet van de buis te branden is. De man die in 2003 zelfs al een Televizier-Ring won voor zijn eigen real-life soap. De man die meer televisie-ervaring heeft dan alle andere genomineerden bij elkaar opgeteld. Ja, die man maakt kans op een prijs voor nieuw talent.

Het afgelopen jaar was hij namelijk voor het eerst als presentator te zien, in Bananasplit. Volgens de regels maakt hem dat een kanshebber. Nee, dat is geen sketch uit het programma zelf, maar de situatie voelt wel zo.

Frans is niet de enige ervaren eend in de kweekvijver van talent. Ook Arthur Japin (53) en Gerard Spong (63) zitten in de race. Hoe getalenteerd de beiden heren ook zijn, de enige manier waarop zij nog als jong talent door de beugel kunnen is met een lading botox waar Marijke Helwegen nog voor zou bedanken. Als dat niet voldoet, is een tijdmachine in hun kleedkamer altijd nog een optie.

Toch maakt al die variatie de uiteindelijke uitslag alleen maar spannender. Wie zou hem toch gaan winnen?

Er is één man die dat weet. Laat ik t nog één keer proberen: "Weet je zeker dat de graveur de naam Ajouad El Miloudi wel goed spelt op de award?"

Stilte...

Jef Willemsen

Reageren