Column: Maaiveld - Catch 22

Katja Schuurman is deze week begonnen met de damestalkshow op Net 5; heb ik overigens nog niet gezien, dus daar kan ik niet over schrijven. Jack Spijkerman staat in de startblokken voor zijn return en Peter Heerschop doet mee aan de nieuwe serie Ik hou van Holland.

Allemaal goede onderwerpen, waar ik wel een mening over zou hebben, maar helaas. Ik schrijf nu al een paar jaar in Televizier over TV. Zoals u wellicht gemerkt heeft schrijf ik weinig recensies over tv-programma's. Dat zou ik eerlijk gezegd graag doen, maar er is een probleem.

Ik maak zelf ook tv programma's en ken inmiddels heel vrij veel mensen die dat dus ook doen. Mensen die ik graag mag. Die aardige mensen maken ook wel eens slechte programma's, maar daar schrijf ik dan niet over, want dat doe je gewoon niet. Maar ik ga dan ook niet, omdat ik ze aardig vind, schrijven dat ik dat programma toch goed vind.

Dus schrijf ik in zo'n geval liever niet. Maar dat betekent dat die vrienden gelijk weten dat, als ik niet over ze schrijf, ik hun programma dus slecht vind. Dus schrijf ik ook niet meer over de goeie programma's van vrienden en zeg dan dat ik dat uit principe niet doe.

Maar het gaat verder, want mensen waar ik dan wél over schrijf zouden automatisch kunnen concluderen dat ze niet aardig vind en dan ontstaat er een ander probleem. Voor Tussen de oren bijvoorbeeld hebben we elke aflevering twee BN'ers nodig, dus al die mensen die gast zijn geweest kan ik niet meer behandelen, want dat zou ondankbaar zijn.

Maar ook potentiële gasten moet ik buiten beschouwing laten, want anders komen ze niet. En het gaat nog verder. Mensen waar ik een hekel aan heb, die ik niet snel te gast zou vragen en die ik zonder problemen in een column zou kunnen afbreken blijken in real live ineens enorm mee te vallen en vaak heel sympathiek.

En zo wordt de spoeling steeds dunner. Ik probeer dan ook vanaf nu zoveel mogelijk contact met Gerard Joling, Gordon en Patty Brard te vermijden, want je zult zien dat het schatten van mensen zijn en dan kan ik daar ook nooit meer mijn azijn overheen pissen. Maar ja, elke keer negatief schrijven over mensen waar je een hekel aan hebt is ook weer zo makkelijk.

Net als positief schrijven over mensen die je graag mag. Het liefste schrijf ik dus over mensen aan wie ik een hekel heb en die toch goeie programma's maken. Bijvoorbeeld... hmmm, dat is nog best moeilijk.

Reageren