Column: Maaiveld - Nieuw seizoen

Het nieuwe tv-seizoen begint. Ik heb vijf weken in de VS gezeten en veel naar de bakermat van onze tv gekeken, maar het blijft vervelend en vooral tijdrovend om te zappen tussen 89 kanalen. Kies je voor de 24 uur marathon non-stop Spongebob, het Relikanaal (EO in het kwadraat) of Food TV (alleen maar kookprogramma's)?

Zappen is lastig, want er zijn zoveel commercials dat de kans dat je daarin terechtkomt bijna groter is dan in een tv-programma. Op de dvd van de Amerikaanse versie van The office (aanrader by the way!) duurt één aflevering achttien minuten.

Dat betekent dus dat er twaalf minuten reclame tussen gepropt wordt om tot een half uur te komen. 24 minuten reclame per uur. Nog een paar jaar en dan is het omslagpunt; dan zit er tussen de reclames af en toe een programmablok. De oogst is verder nogal mager.

Net als hier Dancing with the stars, Deal or no deal, Big brother, Idols, America's got talent en ook dezelfde oeverloze ruzies tussen de diverse vakjuryleden, die ook uit dezelfde soort personen bestaan: eentje die er echt verstand van heeft, eentje die wel sympathiek en/of knap is en eentje die met iedereen overhoop ligt en zo onbeschoft is dat-ie steevast het nieuws haalt (elk land heeft de Gordon en Joling die het verdient). Dat is gewoon allemaal onderdeel van de formats.

Als we er vanuit gaan dat Amerika qua tv altijd een paar jaar op ons voorloopt moeten we het ergste vrezen. Natuurlijk, de presentatoren zijn daar allemaal knapper, gevatter en sneller dan bij ons, maar de meeste tv is inhoudelijk volstrekt oninteressant. Wij doen het hier zo slecht nog niet.

Wat we hier het meest moeten koesteren en beschermen zijn onze nieuwsprogramma’s. Het NOS-journaal en ook RTL nieuws zijn bakens van objectiviteit en kennis vergeleken het meeste nieuws in de VS. Het best bekeken nieuwsprogramma is van het rechtse Fox. Het gaat daar in het geheel niet om feiten, maar de presentatoren trekken openlijk ten strijde tegen alles wat Obama doet.

De president wordt beledigd, geridiculiseerd en bespot onder het mom van objectieve nieuwsgaring. Alsof Gerard Arninkhof het journaal opent met: 'Nou, wat Balkenende vandaag weer gedaan heeft zal het land zeker naar de knoppen helpen'. Die sfeer.

CNN is wel goed. Zeker bij de dagenlange verslaggeving van de helikopter die in de Hudson was gecrashed (negen doden). Ik heb dat met veel interesse gevolgd. vier dagen daarvoor zat ik namelijk zelf in die helikopter. Naar CNN kijken iets van 600.000 mensen en dat is op een bevolking van 350 miljoen toch wat mager.

Het nieuwe tv seizoen staat voor de deur, maar laten we één keer stilstaan bij wat we al jaren hebben; degelijke nieuwsinformatie in het Journaal, RTL nieuws, Nova, Netwerk, Zembla. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het in deze tijd absoluut niet meer. Wakker Nederland staat in de startblokken.

Ik vrees met grote vreze.

Reageren