Column: Survival of the fittest

6 oktober 2009 09:39 | columns | Door Televizier

Zoals je hebt kunnen merken is de lachband bij Sorry minister, waar ik twee weken geleden over klaagde, verdwenen. Ik heb ook al een keer in een column bij Giel Beelen de ING aangepakt en daarna drie keer een uur bij een nederig excuses makend directielid mijn gelijk kunnen halen. Altijd fijn als er naar je geluisterd wordt. Dus ik ken mijn taak en verantwoordelijkheid.

Daarom nu: Kijk naar Beagle. Wat de Ark van Noach was voor de bijbel, dat is de Beagle voor de Origin of species. Wat Jezus van Nazareth was voor het Christendom, dat was Charles Darwin voor de moderne wetenschap.

Reisde Mozes naar het Beloofde Land, Darwin reisde naar de Galapagos. Zijn Ontstaan van de soorten heeft in één klap het scheppingsverhaal omvergegooid en daarmee in feite religie tot een sprookje gedegradeerd. Waar Andries Knevel nog lang over deed om overtuigd van te worden, bedacht Charles Darwin dat helemaal zelf door naar de snavels van een stel vinken te kijken op de verschillende eilanden van de Galapagos.

Dankzij hem begrijpen we waarom vrouwen niet kunnen kaartlezen en gek zijn op winkelen en waarom mannen vreemdgaan en graag voetballen. Waarschijnlijk gaat u niet meer elke zondag ter kerke, maar kijk vooral eens op zondagavond naar Beagle. Een eredienst voor de wetenschap.

Het is overigens een merkwaardig formatloos programma. Er kan van alles gebeuren. Het enige dat vast staat, is de route van het schip en een paar constante gasten. De klein-klein-kleindochter (zo ongeveer hè, pin me niet op één 'klein' vast) van Darwin zelf en Redmond O'Hanlon; een Britse reisboekenschrijver die eruit ziet alsof hij nog met Darwin zelf op school gezeten heeft.

Deze zwaarlijvige man heeft zoveel kwaaltjes en is zo ongezond dat alleen al zijn levende aanwezigheid de hele evolutietheorie tegen lijkt te spreken (survival of the fattest?). Verder lopen er wetenschappers, kunstenaars en diverse FP-ers (Famous People, een soort BN'ers, maar dan vanuit de hele wereld) rond.

Ik zag een bejaarde paleontoloog die helemaal uit zijn dak ging omdat hij een ei van vijftien miljoen jaar oud vond. Ik weet niet eens precies wat een paleontoloog is, maar zijn enthousiasme was aanstekelijk. Een man die zijn werkzame leven heeft gegeven aan het kunnen herkennen van een oud ei.

Wat een heerlijke tegenhanger van de wekelijkse peepshow van die contactarme boeren die een stel kansloze muurbloempjes het hof maken op Ned 1. Daar kijken we met 3,5 miljoen mensen naar. Zou het massale kijken naar Boer zoekt vrouw ook terug te voeren zijn op de evolutietheorie?

Het is in feite ook een soort van natuurlijke selectie in de praktijk (survival of the hottest?), behalve dan dat zonder Yvon Jaspers deze boeren binnen enkele jaren waren uitgestorven. En dat was eigenlijk misschien maar beter geweest ook.

En dat laatste meen ik natuurlijk niet.