Maaiveld: Astro-tv

Sommige nieuwtjes zijn gewoon te grappig om te laten liggen. Een medewerker van het consumentenprogramma Radar infiltreert bij de medewerkers van Astro-tv van RTL en onthult dat de tarotkaartlezeressen en astrologen helemaal niet competent zijn en alleen maar betaald werden om de bellers à 80 cent per minuut zo lang mogelijk aan de praat te houden.

Het gaat hier om keiharde fraude, want soms werden de bellers wel 20 minuten aan de praat gehouden (à 16 euro!!!!). Los van het feit dat voor deze volstrekte stupiditeit van die bellers 16 euro nog een tamelijk milde straf is, is er iets merkwaardigs aan de hand. Ik heb het over de redenering van Radar.

De situatie bij RTL was dat er incompetente waarzeggers aan het werk waren en dat vond Radar een kwalijke zaak. En volgens hen is er niets aan de hand op het moment dat er competente astrologen/tarotkaartenlezers aan het werk zouden zijn. En daar zit hem nu net de kneep. Want wat is nou een competente astroloog/tarotkaartenlezer?

Wetenschappelijk is al talloze malen bewezen dat je in de sterren c.q. tarotkaarten de toekomst niet beter kunt lezen dan in een berg natte kofieprut, een vieze sok of een versgedraaide geitenkeutel. Een competente waarzegger is een contradictio in terminis. Maar Radar is straks dus wel tevreden als er in hun ogen keurig geschoolde competente waarzeggers aan het werk zijn. Dat zijn dus mensen die blijkbaar heel goed geleerd hebben hoe je tarotkaarten moet lezen en die allerlei ingewikkelde dingen weten over sterrenbeeldinterpretaties, maar wier voorspellingen natuurlijk net zulke lariekoek zijn als die van de incompetente waarzeggers.

Wellicht is het een idee voor RTL en SBS om dat gedoe met de al of niet competente koffiedikkijkers uit de weg te gaan en een andere manier proberen te vinden om naïeve mensen op tv langdurig aan de praat te houden. Mijn idee is briljant, al zeg ik het zelf: Bid-tv. Dat mensen bellen met een probleem en dat er bidders zijn die voor je gaan bidden à 80 cent per minuut. Let wel, het moeten wel competente bidders zijn, geen charlatans. Werkloze priesters, uitgerangeerde misdienaars, Andries Knevel, etc.

Interessant om hier te vermelden is dat ook het effect van bidden ooit uitgebreid wetenschappelijk onderzocht is. Bij hartpatiënten waarvoor niet gebeden werd, gebeurde er natuurlijk niets. Bij hartpatiënten waarvoor gebeden werd en die daarvan niet op de hoogte waren gebeurde er ook niets. Maar de hartpatiënten waarvoor gebeden werd en die dat ook wisten gingen zelfs achteruit! Er traden bij hen beduidend vaker complicaties op dan bij de mensen waar helemaal niet voor gebeden werd.

Maar bij geloof maakt enig wetenschappelijk bewijs geen indruk. Dat hoeft ook niet, want daarom heet het nou net 'geloof'. En bij Bid-tv zul je Radar niet achter je aan krijgen, want presentatrice Antoinette Hertsenberg (alleen maar lof voor Radar!) is in haar privéleven lid van de Zevende Dagsadventisten (daar iets minder lof voor) en dat is een club van christelijke fundamentalisten die letterlijk geloven dat de aarde pas 4000 jaar oud is en Adam en Eva echt bestaan hebben. Need I say more.

Reageren