Maaiveld - Blik op Blik op de weg

Ruim een miljoen kijkers kijken naar Blik op de weg. Elke week weer. Jaar in jaar uit. Het enige dat er in de jaren aan het programma verandert, is dat er nieuwe types auto's voorbij komen.

Misschien een leuke quiz; dat je aan een fragment van Blik op de weg kunt zien uit welk jaar het komt. 20% van de tv kijkers blijft op dinsdag hangen bij Blik op de weg. Why? Er zit zo weinig variatie in het programma dat er werkelijk geen enkele reden is om na drie jaar niet gewoon weer dezelfde uitzendingen opnieuw uit te zenden.

Qua variatie in verkeersovertredingen zou je na drie afleveringen alweer opnieuw kunnen beginnen.

Waarschijnlijk wil de Avro al jaren iets anders succesvols, maar dit blijft maar scoren. Net als Tussen kunst en kitch. Zoals bekend bepalen kijkcijfers veel in Hilversum, maar er zou toch ook eens gekeken moeten worden naar de mentale staat van de mensen die ergens naar kijken.

Is het nu echt zo dat het hele gezin gezellig aanschuift als Blik op de weg gaat beginnen? Blijven mensen in dezelfde staat van bewustzijn of schakelt iedereen in een soort tussenslaapmodus? Wie kijkt er naar?

Mensen die net een uur in de file hebben gestaan vanaf hun werk en daarna lekker voor de buis gaan zitten en precies hetzelfde zien als een uur daarvoor door de voorruit van hun eigen Opel Corsa? Zijn het de ouderen onder ons die dan toch het gevoel hebben dat ze even een blokje om zijn geweest?

Is het puur het leedvermaak van de machteloze automobilist, die eindelijk ziet dat wegmisbruikers hun verdiende straf niet ontgaan? Is het de charismatische Leo de Haas? Is Leo voor de kijker een soort van fatsoens-anker in deze normvervagende wereld?

Ik heb de proef op de som genomen en ben gewoon weer eens gaan kijken. Het keek lekker weg. Leo is een soort anti-presentator weggelopen uit de jaren '50 en daarom een verademing vergeleken bij zijn hijgerige collega's. Heerlijk dat die brutale snotneus met zijn brommer even op zijn falie kreeg. Dat ik weer een aantal verkeersregels uitgelegd kreeg.

En tijdens Blik op de weg kun je ook lekker tegelijkertijd de krant lezen, koffie zetten, een kussen borduren, een stapel overhemden wegstrijken of je fiets helemaal in en uit elkaar halen zonder dat je iets hoeft te missen. Blik op weg is het programma om weer eens bij te praten met je vrouw of het huiswerk na te kijken van je kinderen.

Het is jammer dat ik geen twee tv's heb, want tijdens Blik op de weg kun je makkelijk een ander programma kijken. Het rare was wel dat, toen mijn vrouw rechts naast me kwam zitten, we automatisch ruzie begonnen te maken, net als in de auto.

Reageren