Maaiveld - Boom

De eerste indruk is bepalend. Arie Boomsma is daar een schoolvoorbeeld van. Begint als een soort fotomodelpresentator bij Yorin (Yorin, wat was dat ook alweer?), die op tv in strakke shirtjes vooral overbodig staat te zijn.

Dan sta je bij mij natuurlijk al met 0-2 achter. De tweede indruk was niet veel beter, want Arie bleek ook nog eens in de Heer te zijn. Een leeghoofdige mooie jongen die met zo'n blije zieltjes-win-blik de camera inkijkt. 0-4, daar ben ik vrij makkelijk in.

En dan gaat-ie ook nog eens Radio 1 bevuilen met zijn christelijke praatjes. Donder op, zeg! Maar eerlijk gezegd begin ik de laatste tijd te luisteren naar wat er nu werkelijk uit zijn mond komt en het staat inmiddels 4-4. Hij heeft op de radio een prettige stem, hij is geïnteresseerd, voorbereid en er komen verdacht goeie vragen uit zijn mond.

En hij heeft een bijzondere eigenschap. Wat hij ook zegt: het klinkt altijd vriendelijk. Ik heb zelf het tegenovergestelde. Bij mij klinkt bijna alles ironisch of beledigend. Dat krijg je nu eenmaal met je geboorte mee en dan eindig je als columnist. Arie heeft ook nog een nachtprogramma waar hij onvermoeibaar met jongeren discussieert over de meest uiteenlopende onderwerpen en opvallend blijft zijn vriendelijkheid.

Het wonderlijke is dat, als iemand eruitziet als een echte EO-er met een verkeerd blousje en een baard zonder snor, dan is het lachwekkend. Maar Arie ziet er gewoon heel goed uit, afgetraind en modieus en dan heeft het een heel ander effect. Hij laat iedereen in zijn waarde, maar geeft toch duidelijk zijn eigen mening.

Laatst bij DWDD was hij in een zware discussie verwikkeld over Darwin en de EO. Samen met de oud-directeur van de EO Dorenbos (what's in a name!). Beiden zijn gelovig, maar Dorenbos bleef maar krampachtig aan het scheppingsverhaal vasthouden en iedereen met IQ van boven de 80 heeft dat inmiddels wel losgelaten. De wijze waarop Arie hem van repliek diende was weer zo ontzettend prettig.

Ik kan er niks aan doen. Ik ben om. Ik hou van Arie Boomsma. Ik zou best eens met Arie willen kamperen en ik vermoed dat hij dan alle boodschappen doet, de BBQ aansteekt en 's nachts zonder het te melden even de haringen controleert als het begint te waaien.

Reageren