Maaiveld - Finest Hour

Hadden ze bij Het journaal, toen ze financieel redacteur Michiel Bosgra een baan gaven, echt verwacht dat hij zo vaak in beeld moest verschijnen als de afgelopen weken? Bij zijn eerste verschijning riep mijn zoontje; 'Hé, daar heb je Adje in een pak!'.

Het lastige van tv is dat je iemand niet op zijn uiterlijk mag beoordelen, maar Michiel staat met zijn verschijning gelijk met drie-nul achter. Het probleem is dat hij bij deze kredietcrisis mij nu moet uitleggen wat er aan de hand is. Hij is van Het journaal en dat is in deze roerige tijden nog één van de weinige bakens waar je op wilt vertrouwen. Ik ben inmiddels aan hem gewend, het staat inmiddels 3-3, maar de winnende goal blijft vooralsnog uit. Ondanks dat beleeft hij zijn finest hour en dat gun ik hem.

Dan maar naar Pauw en Witteman, één van de ander bakens. Als vaste financiële expert hebben zij Willem Middelkoop, die overigens heen en weer pendelt tussen DWDD en P&W. Middelkoop ziet er goed uit. Betrouwbare rustige groene ogen en een onberispelijk en vooral duur pak.

Hij is verbaal fantastisch. Hij is snel, goed geïnformeerd, heeft humor en is niet bang. Daarnaast is hij als fotojournalist begonnen, heeft een opzienbarend boek geschreven over de val van de dollar. En hij is hemeltjerijk geworden met beleggen. Toch vertrouw ik hem niet helemaal. Misschien omdat hij zo rijk is geworden. Net te ijdel.

Tijdens het zappen kwam ik terecht bij Mooi! Weer De Leeuw en daar zat ineens Michiel Bosgra, maar dat bleek dan in dit geval nou net weer Adje in een pak te zijn. Verwarrend.

De laatste die mij dan toch het vertrouwen moet geven is Wouter Bos himself. Onze minister van Financiën groeit in zijn rol. Tegenwoordig standaard met een stropdas en op de één of andere manier vind ik het prettiger dat iemand die miljarden in omgevallen banken pompt een stropdas om heeft. Hij loopt tegenwoordig ook rechterop, zijn gezicht staat strak maar vastberaden. Geruststellend is ook dat hij een IQ heeft van rond de 160 of zoiets.

Af en toe verraadt een kleine twinkeling in zijn ogen dat hij zich bewust is van zijn finest hour. Deze crisis is de kans voor hem om onsterfelijk te worden. De nieuwe Drees, redder des vaderlands. Als Wouter deze kredietcrisis tot een goed einde brengt wordt hij onze premier tot 2040.

Reageren