Maaiveld - Kookrubriek

Ik heb ongeveer 27 kookboeken. Kookboeken zijn in mijn kring een gewild verjaardagscadeau. Van al die kookboeken heb ik ongeveer één recept per twee kookboeken daadwerkelijk uitgeprobeerd en ik kook graag.

Natuurlijk zijn er altijd een paar van die uitslovers over wie hun wederhelft altijd opschept dat-ie zo lekker kan koken, maar ik heb het over gewone mensen van vlees en bloed, zoals u en ik. En heeft u ooit een recept van een tv-kok nagedaan? Alles nauwkeurig genoteerd tijdens de uitzending en toen nagemaakt? Nee toch? Tenzij u natuurlijk tot die eerdergenoemde uitslovers behoort.

De tv-kok is voor mij een mysterieus fenomeen. Waarom kijken mensen naar iemand die een noodzakelijk huishoudelijk karweitje uitvoert? We kijken toch ook niet naar mensen die de tuin aan het doen zijn? Oh, wacht, dat doen we wel. Ander voorbeeld. Mensen die de gootsteen aan het repareren zijn of een boekenkast in elkaar aan het timmeren? Oh, shit, dat doen we ook. Een groot deel van onze tv bestaat eruit dat we mensen bekijken die huishoudeljke karweitjes aan het opknappen zijn. Why?

Ik had op deze site een discussie uitgelokt over tv-koks. Madelief was de enige die eerlijk en schaamtevol toegaf dat ze helemaal niet kon koken, maar Jamie Oliver gewoon een lekker ding vindt. En Caroline is dol op kookprogramma’s en kijkt zelfs dagelijks naar de BBC én op zaterdagochtend om fragmenten te zien van kookprogramma’s van vroeger. Verder ging de discussie vooral over Rob Geus van De smaakpolitie bij SBS 6.

Ik ken Rob niet en kijk op dit moment uit over Bangkok (what’s in a name), dus tv-kijken is lastig, maar de website van Rob was niet veelbelovend. Intuïtief schaar ik me dan ook achter schrijfster Bee die liever 10 keer een marathon uitloopt dan 1 minuut naar Rob kijk. Maar er waren ook opmerkingen als ‘Rob Rocks’ en ‘Ik ga zijn volgende kookboek bestellen’. Het zijn waarschijnijk die uitslovers die ook altijd zo handig zijn met klussen. Gelukkig was er niemand die naar Rob keek omdat het zo’n lekker ding was. Er zijn overigens ook sjaaltjes met de gevleugelde uitspraak van Rob te koop met ‘Daar word ik vrolijk van/Daar word ik niet vrolijk van’ (Dank KungFu Panda, voor deze bijdrage).

Soms hoef je een programma helemaal niet te zien om je mening erover te vormen. Heerlijk is dat toch.
Gordon Ramsay is ook populair, maar die maakt natuurlijk helemaal geen kookprogramma. Dat is gewoon een hele leuke man, die op een hele leuke manier mensen uitscheldt en kleineert. Een soort The office, maar dan ‘echt’.

Tenslotte nog een recept dat ik in Port Douglas een beetje zelf had bedacht en dat bij mijn familie bijzonder in de smaak viel (inmiddels bekend als ‘Douglas Pasta’ nadat ‘Bord Douglas’ toch afviel als naam). Verse pasta. Bacon uitbakken, verse spinazie erdoorheen totdat het geslonken is, zongedroogde tomaatjes (uit de olie), pijnboompitten, knoflook, bosuitje en basilicumpesto en daar versgeraspte Parmezan overheen. Och, wat zou ik het leuk vinden als jullie dat eens gingen maken. (10 minuten werk max., kan zelfs Madelief).

Oproep
Tijdens mijn reis heb ik 24 afleveringen van House (SBS 6) op dvd er in 5 avonden doorheen gejaagd. Is dit nou een geweldige of toch eigenlijk een hele slechte serie in een mooi jasje? En waarom? Ik ben er nog niet uit. Help me.

Reageren