Maaiveld - Rondje van 30,4

Waarom kijken mensen naar schaatsen op televisie? Het kan niet om het schaatsen zelf gaan, want dat heb je na drie rondjes wel gezien en het verschil tussen een rondje van 29,4 en 29,8 is met het blote oog niet te zien.

En in de huidige schaatspakken zien ze er ook allemaal hetzelfde uit dus ook daar valt weinig te winnen. Daarnaast schaatsen ze vooral nĂ¡ elkaar in plaats van tegen elkaar dus daar is ook verder weing lol te verwachten. Nederland is het enige land dat schaatsen op tv integraal uitzendt en dan ook nog vaak zes uur achter elkaar. En dat dan ook nog drie dagen achter elkaar.

Hoe komt het dat wij dat nou zo leuk vinden? Het gaat niet om het schaatsen. Schaatsen zelf is dodelijk saai om naar te kijken. We kijken ook eigenlijk helemaal niet naar het schaatsen zelf, we kijken vooral naar de tussentijden. Schaatsen kijken is als kijken naar een klok. De enige reden dat we naar de schaatsers zelf kijken is omdat we even moeten wachten op de volgende tussentijd.

Aan het schaatsen zelf is vrijwel niets af te lezen, dus we moeten het doen met een rondetijd en vergelijken dat met de rondetijd van een andere schaatser, die een half uur eerder reed. Een beetje Nederlander kent de schema's van de 1.500, 5.000 en 10.000 meter uit zijn hoofd. En daarnaast kun je nog de verschillende afstanden doorrekenen in puntenklassementen. Schaatsen kijken is meer een soort sudoku op tv.

Maar er is nog een andere, diepere reden dat Nederlanders zo graag naar schaatsen kijken. Het is omdat we er goed in zijn. We zijn namelijk de beste van de wereld. Nederlanders kijken naar schaatsen omdat het een goed gevoel geeft dat 'wij' winnen van Amerikanen, Canadezen en Duitsers. Dat die Amerikaanse schaatsers een soort freaks zijn die in hun eigen land volstrekt niet serieus worden genomen vergeten we dan maar voor het gemak.

Het is ook de enige sport waarbij je jarenlang al van tevoren zeker weet wie er wint. Dat is voor veel mensen een geruststellend idee. Dat is lekker om te kijken. Nummer 1 kennen we, die is van ons, en dat beetje spanning dat bij het gevecht voor de overige plekken ontstaat is dan extra leuk. Het is de enige sport, naast darts en korfbal, waarbij we met recht een superioriteitsgevoel mogen hebben.

Ik kijk zelf ook graag naar schaatsen. Het is bijna een soort mediteren. Staren in een kampvuur zoals onze voorouders deden om tot rust te komen. De saaiheid van het schaatsen is onze redding. Op het moment dat het niet meer saai is gaan echte sporters in andere landen het ook doen en dan zijn we gezien. Zo zijn we hockey al bijna kwijt.

Reageren