Maaiveld: Status

Terwijl op ons internetforum de Patty Brarddampen langzaam wegtrekken wordt de nieuwe 'roast' al aangekondigd: Andries Knevel. Ik neem het vooralsnog in beraad, even afwachten of er meer behoefte bestaat.

Als je, zoals ik, in televisieland verkeert kom je er al snel achter dat er allerlei statusverschillen zijn tussen zenders, maar ook tussen programma's. Het heeft over het algemeen een hogere status om voor de publieke omroep te werken dan voor een commerciële zender.

Bij de commerciële zender heb je weer de hoogste status als je bij RTL4 zit en ook Net 5 scoort hoog bij met name de iets hoger opgeleiden. SBS6 is meer voor het volk en Veronica voor bierdrinkende jonge mannen die scheten laten.

Qua programma is het presenteren van de belspelletjes natuurlijk de bodem van tv maken, daarna komen de kinderprogramma's, de realityshows, vervolgens de quizzen en dat loopt dan langzaam omhoog tot de mensen met hun eigen talkshow.

Maar voor de tv-maker is er één programma het allerhoogste om te behalen, de ultieme eer, de lifetime achievement award: Zomergasten van de VPRO. Uitgenodigd worden voor Zomergasten is de droom van elke bekende Nederlander. De ultieme zelfbevestiging, de Heilige Graal van interessant gevonden kunnen worden.

Elk programma dat met gasten werkt moet bijna als een vertegenwoordiger in stofzuigers langs de deur van Bekend Nederland om hun programma te vullen, behalve Zomergasten. Zelfs notoire gast-zijn-weigeraars als Youp, Theo Maassen en Raoul Heertje hebben de uitnodiging van Zomergasten ooit grif aanvaard.

Gast worden in Zomergasten wordt zelfs vermeld in de krant. Vorige week stond op de voorpagina van de NRC (!) dat Joop van den Ende gast wordt in Zomergasten. Presentator zijn van Zomergasten is eveneens een ultieme eer en de presenteerprestaties worden onder een vergrootglas gelegd.

Toen ik jaren geleden het tv-programma De familie van der Ploeg aan het maken was, was onze uiteindelijke doel om een 'Zomergastje' te scoren. Daarmee bedoelden wij dat een fragment van ons programma in Zomergasten te zien zou zijn. Als we een scène hadden opgenomen werd steevast gezegd; 'Dit was zó goed, dit wordt zeker een Zomergastje.' Helaas is het nooit gebeurd. Maar bij deze roep ik de komende gasten van Zomergasten op om een fragmentje uit De familie van der Ploeg uit te kiezen. Zomergasten is één van de weinige programma's waarmee de VPRO zich nog kan profileren in hun strijd tegen de vergetelheid.

Er kijken overigens niet heel erg veel mensen naar. Mannetje of 800.000. Dat is een kwart Boer zoekt vrouw. Het is ook nogal een zit om een hele avond naar twee dezelfde mensen te kijken. Veel gasten vallen door de mand omdat ze niet zoveel te melden hebben. Eigenlijk valt het meestal nogal tegen, te weinig fragmenten en teveel geneuzel. Ik kijk eerlijk gezegd al jaren niet meer. Is ook niet nodig. Zomergasten is vooral een programma om vooraf en achteraf over te schrijven. Op de avond zelf ga je meestal wat leuks doen.

Maar geen misverstand, als ik ooit gast mag zijn bij Zomergasten, zet ik er alles voor opzij. Alles. Ik scheid mijn vrouw, verkoop mijn kinderen, beledig mijn moeder en verf desnoods mijn haar. Alles!

Reageren