Maaiveld - Vergane Glorie

Een tijdje geleden zag ik Henny Huisman in dat ontzettend lelijke jasje op een folder staan van de Sponsorbingoloterij en ik werd daar een beetje verdrietig van. Henny's lach zag eruit alsof hij al drie dagen niet had kunnen poepen, maar nu ineens geen toilet voorhanden had.

Toen besefte ik ineens dat Henny's carrière min of meer voorbij was. Al een paar jaar geleden rücksichtlos afgeserveerd bij RTL, nog een paar pogingen bij de EO met een paar programma's en nog een paar keer te gast in diverse talkshows, maar dan ineens bekruipt je de gedachte waar Henny gebleven is.

En dan zie je hem ineens in dat foute jasje op een sponsorbingoloterijfolder staan met die enorme kramp in zijn gezicht. En dat vind ik sneu. Waarschijnlijk krijgt hij daar nog een hoop geld voor, maar toch. Henny was jarenlang de grote man op tv. Miljoenenpubliek, kaskrakers, populair, het kon niet op met Henny.

Wat drijft iemand na zoveel succes om nog in dat verkeerde jasje te kruipen? Ook zag ik hem wel eens op tv klagen dat hij wegens zijn leeftijd aan de kant was gezet en ook dat maakt het er allemaal niet vrolijker op.

Verschillende grote sterren hebben dit afglijden meegemaakt. Catherine Keyl zit natuurlijk in dezelfde hoek, Joop Braakhekke, Ron Brandsteder, maar ook andere coryfeeën van ooit blijven maar amechtig proberen om op tv te komen.

Binnenkort krijgen we Ronnie Tober weer op tv die zich via slinkse wegen in de vierdaagse scene heeft weten te werken, en Willeke Alberti die vast wel weer eens door Paul de Leeuw onder het stof vandaan gehaald gaat worden. En was afgelopen jaar de korte revival van Mies, Mies die voor ons allemaal een tweede moeder was op tv, nou wel zo'n goed idee?

Oude sterren krijgen allemaal iets verbetens, iets treurigs van: zie je wel, ik kan het echt nog wel! Het is jammer. Beter om de sterren te herinneren op hun hoogtepunt. En het begint steeds vroeger. Want gaat het wel goed met Wendy van Dijk? Daar zijn we toch met zijn allen lang verliefd op geweest.

Maar ineens is de ontspanning uit haar ogen. Is ze net iets te mager geworden. Net iets teveel opgemaakt. De 'girl next door' woont ineens twee straten verder. TV is een harde wereld. Toen ik met Rob Urgert aan Net 5 vroeg waarom zij bij Tussen de Oren liever geen gasten van boven de vijftig wilden, was hun antwoord: "Jij en Rob zijn voor Net 5 al eigenlijk te oud, dus alles wat eromheen zit moet jonger zijn."

Als jullie mij binnenkort met darmkrampen in een fout jasje op een folder ziet verschijnen, weet je hoe laat het is.

Reageren