Maaiveld - Wij betalen voor reclame!

23 maart 2009 14:23 | columns | Door Televizier

Dat stond vorige week verontwaardigd overal in de kranten. Wij betalen voor reclame via zogenaamde kabelrechten. Ik zal niet te technisch worden (ook omdat ik het zelf niet helemaal begrijp), maar u betaalt via de kabelexploitanten voor elke creatieve uiting die er op tv of radio verschijnt.

Neem allereerst de muziek. Voor elke seconde muziek op tv ontvangt de componist/tekstschrijver ongeveer één euro per seconde via de Buma/Stemra. Ik heb ooit de muziek geschreven voor het VPRO jeugdprogramma de Familie van der Ploeg en elke keer als dat herhaald wordt op tv ontvang ik daar weer opnieuw geld voor.

Dat is echt geweldig. Hoef ik niets voor te doen. Ook als je muzikant bent en je hebt meegespeeld in een muziekje dan kun je dat weer declareren bij de SENA. Moet u eens opletten bij quizzen als 1 tegen 100. Daar hoor je het hele programma lang een soort vage bastoon als spanningsverhogend element. Eén euro per seconde voor de 'componist'.

En vaak worden dit soort formats ook nog eens wereldwijd uitgezonden met de overal diezelfde bastoon. De componist van deze spanningsverhogende bastoon kan gelijk gaan rentenieren.

Waarom denkt u dat mensen zo graag voor het Songfestival een deuntje en tekst schrijven? Voor de Buma/Stemra rechten. Allereerst wordt je liedje in een onnoemelijk aantal landen uitgezonden en vervolgens kom je op de verzamelcd's terecht. Kassa!

Maar muziek is niet het enige. Als ik een column voorlees bij Giel of een sketch schrijf of filmpje voor Tussen de oren maak, kan ik dat weer opgeven bij de LIRA en daar krijg ik als schrijver weer tussen 10 en 15 euro per minuut voor. Dat lijkt marginaal, maar per jaar is dat toch best een leuk bedragje.

Zelfs als je alleen maar met je hoofd op tv verschijnt, krijg je al geld. Net als het portretrecht bij foto's die in kranten en bladen commercieel uitgenut worden heb je dat ook op tv en dat valt weer onder de NORMA.

Dus bij elke creatieve uiting op radio en tv worden de creatieven daarvoor beloond omdat de kijker/luisteraar mag genieten van deze creatieve uitingen en de kabelexploitant daar tenslottte ook aan verdient.

En hoe je het wendt of keert; reclames zijn uiteindelijk ook creatieve uitingen. Sterker nog, ik vind zelfs de gemiddelde wasmiddelcommercial inhoudelijk en muzikaal een stuk leuker dan onze huidige inzending voor het Songfestival dat geschreven/gecomponeerd is door Gordon.