Maaiveld - Zapziek

Geveld door de griep zap ik mezelf door de dag heen. Het voordeel van ziek zijn, is dat je weer eens lekker tv kan kijken. Het nadeel van ziek zijn is dat je de hele dag tv kijkt.

Opmerkelijk genoeg komt het regelmatig voor dat er op 36 kanalen helemaal niets is dat ik interessant vind. Ook kom je de meest merkwaardige programma's tegen. Ik heb op zondagochtend werkelijk gefascineerd gekeken naar David Maasbach, de man met de boodschap. Hij is de zoon van Johan Maasbach, een alom bekende zieltjeswinner voor de kerk, en David heeft zijn werk overgenomen bij SBS.

Niet dat SBS hier iets mee te maken heeft, want David koopt gewoon zendtijd (zendelingtijd?) in. Een man die eruitziet als een hitman van de Gamorra staat als een conferencier het geloof te verkopen voor een groep mensen die het nog beduidend slechter heeft dan ik en die zijn niet eens ziek.

Eigenlijk is het één lange reli-reclamespot met daar tussendoor ook nog eens de zelf geproduceerde commercials waarin de boeken en dvd's van David worden aangeprezen door een aantal willekeurige mensen. Los van de geijkte 'Davids boek heeft mijn leven veranderd' was er ook een man die als promotie zei: "Ik heb al heel veel boeken, maar dit is echt het beste!" Hier kan Jiskefet niet tegen op.

Maar als een rode draad door mijn ziekweek heen loopt Joop Braakhekke. Blijkbaar heeft Ambi Pur gelijk een campagne verbonden aan deze nationale diarreeweken waarin iedereen ziek is, maar ik krijg Joop niet meer uit mijn gedachten. Ik wordt 's nachts zwetend en rillend wakker met die guitige blik van Joop op mijn netvlies.

Los van het feit dat het een hele slechte commercial is vraag ik me alleen maar af: Why? Waarom doet Joop dit? Wat heeft hem gedreven om hieraan mee te doen? Was het omdat hij Ambi Pur een geweldig product vindt? Vond hij de ondeugende homohumor uit de commercial emancipatorisch significant? Was de associatie van poepende mensen, iets met een ster en eten een mooie promotie voor zijn restaurant? Was het omdat hij gewoon te weinig op tv is en wilde hij zichzelf opnieuw in de markt zetten als BN'er? Of was het gewoon voor het geld en mag ik hopen dat dat dan ook heel erg veel is?

Reageren