Oorlogswinter

Het is hartje winter 1944/1945. De veertienjarige Michiel (Martijn Lakemeier) wil niets liever dan een heldenrol spelen in de oorlog.

GENRE
Oorlog.

REGIE
Martin Koolhoven.

MET
Martijn Lakemeier
Yorick van Wageningen
Raymond Thiry
Jamie Campbell Bower e.a.

VERHAAL
Het is hartje winter 1944/1945. De veertienjarige Michiel (Martijn Lakemeier) wil niets liever dan een heldenrol spelen in de oorlog. Hij minacht zijn vader (Raymond Thiry), die als burgemeester van het dorp vriendelijk met de Duitsers omgaat om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Zijn grote voorbeeld is oom Ben (Yorick van Wageningen), die wel in het verzet zit en komt logeren. Wanneer een Brits vliegtuig neerstort, ziet Michiel zijn kans schoon. Hij verbergt de piloot (Jamie Campbell Bower) en wil hem met een beetje hulp van oom Ben naar Engeland smokkelen.

OORDEEL
Het is altijd een risico om een stukje cultureel erfgoed te verfilmen, want dat is het gelijknamige boek van Jan Terlouw, maar Martin Koolhoven heeft een knappe film afgeleverd.

Af en toe vliegt hij uit de bocht, bijvoorbeeld tijdens de iets te talrijke en ongeloofwaardige plotwendingen op driekwart van de film. Martijn Lakemeier is heel overtuigend in zijn debuut en ook de rest van de acteurs levert puik werk af.


Extra:
-->
Meer DVD-Reviews vind je bij het onderdeel Artikelen.

Reageren