Scenarioschrijver Thunder Levin over Sharknado 2: 'Krankzinnig!'

30 juli 2014 07:00 | film | Door Televizier

Televisiezender Syfy zendt het tweede deel van de veelbesproken B-film Sharknado uit. Televizier sprak met Thunder Levin (ja, zo heet hij echt), de schrijver van het krankzinnige script. "Dit was het meest idiote idee wat ik ooit had gehoord!"

Hoe kwam je op het idee om Sharknado te maken?

“Het oorspronkelijke idee komt niet van mij. Anthony C. Ferrante, de regisseur, gebruikte een aantal jaren geleden in een andere film het woord ‘sharknado’. Syfy heeft dit opgepikt en wilde er een film aan wijden. Net daarvoor had ik een film gemaakt voor The Asylum, de producent van Sharknado, waar iedereen erg tevreden over was. Zij benaderden mij vervolgens om het script van Sharknado te schrijven.” 

Wat was je eerste reactie?

“Ze vroegen dus of ik de film Sharknado wilde maken, maar ik verstond ‘Sharknato’. Dus ik zei: ‘Wat hebben haaien te maken met de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie?’ Ze corrigeerden me en zeiden: ‘Nee, Sharknado, een tornado vol met haaien.” 

Wat vond je van dat idee?

“Ik vroeg me meteen af of dit een serieuze film moest worden, of dat ik er een komische film van mocht maken. Als ze er een serieuze film van wilden maken, had ik geen idee hoe dat ooit zou moeten werken. Gelukkig zei Syfy dat ik er tot op zekere hoogte pret mee mocht hebben. Het was eigenlijk het meest idiote idee wat ik ooit had gehoord, maar in de meest positieve zin van het woord. Dus ik zei volmondig ja. Het enige wat ik nog moest doen was een verhaal verzinnen waarin het logisch was dat er een tornado vol met haaien voorbij kwam waaien.” 

Sharknado ontketende een stormvloed aan twitterberichten. Het aantal tweets over de (aan)vallende haaien steeg zelfs tot meer dan 5000 per minuut. Hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen?

“De filmposter werd enkele maanden voor de uitzending op Syfy uitgebracht. Vooral de opvallende titel zorgde ervoor dat er op internet al enigszins over de film werd gesproken. Toen de trailer online werd gezet zag men pas écht hoe idioot het eigenlijk was. Ik denk dat de mensen de film graag wilden kijken, om te zien of de film net zo krankzinnig zou zijn als de trailer doet vermoeden. Ik hoop dat we die verwachting waar hebben gemaakt.” 

Wat vond je van alle berichten op de social media?

“Wat er tijdens de uitzending op Twitter gebeurde had ik nooit durven dromen. Het feit dat Twitter ontplofte was onwerkelijk. Het is fantastisch wat er die avond gebeurde en geweldig waar het ons heeft gebracht.” 

Afbeelding

Thunder Levin, de scenarioschrijver van Sharknado. (Copyright: SyFy)

Er waren ook negatieve berichten over de film. Zo noemde het Nederlandse GeenStijl Sharknado een film met “special effects die gemaakt zijn op een Commodore 64”. Maak jij je als schrijver druk om dit soort negatieve berichten?

“Omdat ik de schrijver van de film ben en niet de regisseur heb ik een soort emotioneel schild ontwikkeld tegen dit soort kritiek. Het feit dat de visuele effecten niet zo goed zijn als in Hollywoodmovies heeft niks te maken met mijn script. En als iemand kritiek heeft op de dialogen dan zeg ik altijd dat ze dat op de set hebben veranderd, haha. Eigenlijk denk ik dat de meeste vormen van kritiek niet gelden voor Sharknado. We maakten geen serieuze film, het ging om de ‘fun’. Slechts 10 man vormden het special effects-team. Zij hadden 3 tot 4 weken de tijd om iets te fabriceren waar men in Hollywood ruim een jaar over doet. We moeten ook niet vergeten dat zij honderden mensen tot hun beschikking hebben. Het is eigenlijk al indrukwekkend te noemen dat ze überhaupt een aantal goede visuele effecten in Sharknado hebben gestopt.” 

In de nieuwe film wordt niet LA, maar New York geteisterd door een sharknado. Waarom New York?

“Alles wat er in New York gebeurt is dramatischer, dus ook de sharknado’s. Het wordt lastiger om mensen te redden en te stoppen. New York staat vol met nationale monumenten en wereldberoemde gebouwen. Ook zit de stad sinds 9/11 in het hart van alle Amerikanen. Een catastrofe in New York maakt alles dramatischer.” 

Hoe was het voor jou, als New Yorker, om deze film te maken?

“Voor mij was het geweldig. Het is de eerste film die ik over mijn stad heb gemaakt. Ik word gek van het leven in Los Angeles en ben hier in de eerste film cynisch over geweest. Ik heb veel meer affectie met New York en dat is in de tweede film goed terug te zien.” 

Je vindt vast niet alles in New York mooi. Heb je ervoor gezorgd dat de sharknado een spuuglelijk gebouw verwoest?

“Haha, niet echt. Wel moest er een honkbalstadion ten onder gaan. In New York zijn er twee honkbalclubs: de Yankees en de Mets. Ik ben een grote Yankees-fan en dus was ik erg blij dat de regisseur uiteindelijk koos voor het stadion van de Mets. Er zijn wel veel plekken in de stad waar ik van hou. Ook deze locaties krijgen het zwaar te verduren tijdens de hevige sharknado’s. Het geeft me voldoening dat ik ervoor heb kunnen zorgen dat de helden in de film deze plekken van de ondergang hebben gered.” 

Denk je dat de tweede film Twitter opnieuw laat ontploffen?

“Voor zover ik het op Twitter heb kunnen zien, merk ik dat mensen erg naar de film uitkijken. Het gaat niet lukken om het hoge aantal tweets opnieuw te halen, aangezien mensen weten wat ze kunnen verwachten. Ik denk wel dat er opnieuw veel mensen gaan kijken en hoop dat het allemaal goed uitpakt.” 

Bekijk ook de eerste achter de schermen-beelden van Sharknado 2.

Meer over