Geen programma's op primetime

Let op: vanavond gaat de televisie op zwart in Nederland

Let op: vanavond gaat de televisie op zwart in Nederland

Vanavond moeten we allemaal iets voor onszelf doen omdat van 20.30 tot 23.00 uur alle Nederlandse televisie-zenders stoppen met uitzenden.

Deze tv-loze avond is een initiatief van de directeur van de Nederlandse Publieke Omroep, Karel Bruin, die vindt dat Nederlanders te veel televisie kijken. Hij wil met deze actie voor elkaar krijgen dat fervente tv-kijkers eens iets anders doen dan de hele avond domweg naar een flatscreen staren. „Een boek lezen kan ook heel leuk zijn”, zo zegt de directeur in een persbericht.

Nickelodeon

Bruin werd geïnspireerd door Nickelodeon. Deze kinderzender gaat in juni elk jaar een middag op zwart zodat kinderen met hun luie (en vaak ook dikke) kont van de bank komen en lekker buiten gaan spelen.

SBS

Alle omroepdirecteuren en ook RTL 4-baas Erland Galjaard konden zich meteen vinden in het revolutionaire plan van Bruin. Alleen SBS 6 stribbelde nog wat tegen. De commeriële zender had het slot van de serie Danni Lowinski op het programma staan en vreesde voor een fikse daling in de kijkcijfers door de tv-loze avond. Maar na een goed gesprek onder het genot van een copieus maal in een duur restaurant bleek ook SBS doordrongen van de goede bedoelingen van dit plan.

Niet op tv

Even op een rijtje welke programma's de tv-kijker allemaal misloopt door de tv-loze avond:

  • Jouw Vrouw Mijn Vrouw Vips (waarin de de vrouw van de manager van Barbie ruilt met Adelheid Roosen)
  • De Slechtse Chauffeur van Vlaanderen (de première)
  • Criminal Minds (de 12de herhaling)
  • Arena (een discussieprogramma waar toch al niet zo gek veel mensen naar keken)

Karel Bruin hoopt dat de tv-loze avond een jaarlijks terugkererend fenomeen wordt.

Reageren