Lesje wetenschap

DWDD University met Robbert Dijkgraaf

2 januari 2019 11:00 | informatief | Door Irma Tomas

© Annemieke van der togt

Zwarte gaten of de oerknal, taaie kost? Kijkers vréten zijn tv-colleges. Wetenschapper Robbert Dijkgraaf, neemt ons in DWDD University presenteert: De Toekomst, mee naar later. ‘Dit drieluik is een schets, geen cartoon.’

Hoe kwam dit tv-drieluik tot stand?
“Na het vorige college kwamen we op de vraag: welke innovaties heeft de wetenschap klaarliggen, maar moeten de weg naar onze huiskamers nog vinden? We beseften dat één college niet genoeg zou zijn. De colleges zijn korter en we eindigen nu met een talkshow. Daarin ondervraag ik drie collega’s die dagelijks aan onze toekomst werken.”

Hoe heeft u zich voorbereid?
“We werken alsof het een onderzoeksproject is. Dat is noodzakelijk om te ontdekken wat we precies willen vertellen. Dit keer gaat het over zo’n beetje alles, dus ik moest mezelf goed inlezen en laten bijpraten.”

Leven, technologie en informatie: het zijn 3 grote thema’s.
“Mijn punt bij alle drie is: de toekomst is al begonnen. Als jochie keek ik naar de eerste maandlanding, die wereld lag zó ver van mijn bed! Nu zitten we middenin die technologische wereld. De toekomst is lastig te voorspellen, maar er wordt zoveel energie en geld geïnvesteerd dat je het pad wel enigszins kunt schetsen.”

Is de toekomst van het leven niet het moeilijkst te voorzien?
“Ja en nee. Het menselijk lichaam is vele malen complexer dan alles wat wij als mensen hebben gemaakt. Er valt nog veel te ontdekken. Anderzijds, in 1850 had de gemiddelde Nederlander bij geboorte een levensverwachting van onder de 40 jaar. We zijn inmiddels zoveel verder. Medische innovaties zullen ons nog meer raken. Het is voor het eerst mogelijk om menselijk genetisch materiaal te veranderen en DNA-fouten te herstellen bij een specifieke ziekte. Gaan we over vijftig jaar allemaal ons DNA verbeteren?”

Wat haalt u zelf uit deze colleges?
“Dit is een vakantiereis door de wetenschap. Ik popel om te delen wat mij raakt. Ik schilder geen nauwkeurig realistisch portret, het is een schets, maar zeker geen cartoon. Ik zie het als zo’n stadskaart met een grote pijl: hier bevinden we ons in 2018, dit is het punt. Ik weet nog dat ik in 1992 de eerste internetpagina zag. Voor kinderen zijn computers geen technologie maar een vanzelfsprekendheid. Wat is over vijftig jaar een vanzelfsprekendheid? Als je niet door de ontwikkelingen overspoeld wilt worden, moet je ze bijhouden.”

Wat was de leukste reactie op uw tv-colleges?
„Een mevrouw zei me: u legde het allemaal prima uit, maar ik snapte het pas toen u dat en dat zei. Zij gebruikte een prachtige metafoor, alleen had ik dat nooit gezegd. Er viel dus een kwartje dat ik er zelf niet in had gestopt. Die mevrouw was zelf gaan nadenken. Ik dacht toen: ja, dáárom doe ik dit.’’

DWDD University presenteert: De toekomst, woensdag - NPO 1 • 20.30 uur

Meer over