Interview

Mariëlle van Essen over Pro Deo

Mariëlle van Essen is strafrechtadvocaat. Voor Pro Deo buigt ze zich over uiteenlopende zaken. Aan Televizier vertelt ze over het programma en haar beroep.

Waarom heb je meegewerkt?

„Het programma is heel gevarieerd en een juridisch conflict wordt van alle mogelijke kanten belicht. Er wordt echt tijd in gestoken, want per aflevering behandelen we één zaak die vaak een halfjaar tot driekwart jaar gevolgd wordt. Het doel van Pro deo is om mensen te helpen die al jaren in een juridisch conflict verkeren en daar niet uit lijken te komen. Als ik daar kosteloos mijn bijdrage aan kan leveren, doe ik dat met veel plezier.”

Hoe zijn de zaken geselecteerd?

„Er zijn 3000 aanmeldingen binnengekomen, dus we moesten een selectie maken van de zaken die we voor het programma konden behandelen. Dit deden we door te kijken naar de ernst van de situatie. Ook de duur van een juridisch conflict is heel belangrijk. Soms sleept iets al jaren voort en kunnen wij een doorbraak forceren. Daarnaast maken we van tevoren een inschatting of de zaak juridisch haalbaar is. We weten natuurlijk niet of alles wat de deelnemer vertelt, ook klopt. Dit moet worden onderbouwd door stukken.”

Welke eigenschappen moet je als advocaat hebben?

„Advocaten hebben allemaal hun eigen stijl, dus ik kan niet voor iedereen spreken. In mijn ogen is het belangrijk dat een advocaat weet waar hij het over heeft. Zorg dus dat je op de hoogte bent van wat er juridisch speelt en dat je een goede basis hebt als je een zaak aanneemt. Het is ook heel belangrijk dat je luistert naar je cliënten. Luister naar wat zij willen, maak duidelijk wat er gaat gebeuren, en werk goed samen met je cliënt. Tot slot moet je daadkrachtig zijn. Steek je nek uit voor je cliënten en geef alles om hem of haar te verdedigen.”

Waar kunnen mensen heen die een probleem hebben, maar geen geld voor een advocaat?

„Er zijn in Nederland ontzettend veel advocaten die pro deo werken; zo ook op ons kantoor. Mensen kunnen dan gewoon bellen en wij beoordelen of we ze ergens mee van dienst kunnen zijn. We kijken of iemand in aanmerking komt voor pro-deobijstand en welke advocaten van ons kantoor het meest geschikt zijn voor de zaak. Ook kunnen mensen langs bij het Juridisch Loket, een laagdrempelige instantie die eerst een advies over een zaak kan geven. Indien nodig word je doorverwezen naar een advocaat die verstand heeft van het conflict dat er ligt, past bij het budget van de persoon en even-tueel ook pro deo kan werken.”

Reageren