Maak 'm nu!

Televizier.nl's grote IQ quiz

BNN maakt mooie sier met De Nationale IQ-Test, maar wij hebben de Grote IQ-quiz. Veel korter en ook nog eens veel leuker. Maak 'm snel en ontdek hoe knap jij bent!

1) Welke in de war geraakte ­bekende Nederlander hoort in dit rijtje niet thuis?
p. TREB SCHIVERS
e. ROCAM TORSOBA
j. ORDONG REHUTOCKEH
u. SUGU SIMEWEU

2) Stel dat Amira uit Holland’s got talent drie keer zou oud is als een van haar ­zusjes en over drie jaar twee keer zo oud. Welke leeftijd heeft haar zusje dan?
v. 6 jaar
r. 3 jaar
s. 4 jaar
k. 5 jaar

3) In Utopia is de kluis gekraakt. Er zijn vijf hoofdverdachten en die ondergaan een kruisverhoor. Isabella roept dat ze van niets weet, volgens Billy is dat een leugen, Charlotte ontkent dat zij en Rienk erbij waren, Rienk beweert dat Hakim onschuldig is en Hakim zegt dat Billy een van de dieven is. Alle daders liegen, de rest spreekt de waarheid. Wie hebben
het gedaan?
h. Isabella, Billy en Rienk
e. Isabella, Billy, Charlotte en Hakim
d. Isabella, Charlotte, Rienk en Hakim
a. Billy, Charlotte en Rienk

4) De kijkcijfers van het programma Vliegende Hollanders daalden vorig jaar even hard als de sterren die van de schans sprongen. Maak deze reeks af om te zien hoe het afliep: 1.150.000, 1.450.000, 950.000, 1.350.000, 750.000, 1.250.000,… 
r. 650.000
p. 550.000
e. 450.000
a. 750.000

5) Philip Freriks legt in De Slimste Mens een kandidaat het ­volgende raadsel voor: ‘Een ter dood veroordeelde moordenaar moet een keuze maken uit vier kamers. Wat is, als hij in leven wil blijven, de slimste keuze?’  
g. De kamer die volzit met zwaar­bewapende, schietlustige ­scherpschutters
o. De kamer waarin een hevige, onblusbare brand woedt
n. De kamer met uitgehongerde ­leeuwen en wolven die al een jaar niets hebben gegeten
i. De kamer waarin de beul likke­baardend klaarstaat met de strop

6) Lees de volgende zin drie keer achter elkaar: ‘De sympathieke en lachgrage Ron Brandsteder, die kan terugkijken op een glansrijke televisiecarrière, heeft presenteren weleens schaterend een kwestie van 1 procent inspiratie en 99 procent transpiratie genoemd.’ Leg een vel papier over de tekst (niet terugkijken!) en probeer te raden welk woord in deze regel níet voorkomt:
b. terugkijken
p. kwestie
e. quizmaster
z. sympathieke

7) Robert Kranenborg moest in Expeditie Robinson drie liter water uit een meertje halen. Hij kreeg twee emmers mee: één met een inhoud van vier liter en één met een inhoud van zeven liter. Het lukte hem niet om de opdracht uit te voeren en met precies drie liter water terug te komen. Hoe had de meesterkok moeten beginnen?
k. Door de emmer van zeven liter te vullen
t. Door de kleine emmer in de grote te zetten
v. Door de emmer van vier liter te vullen
e. Door de emmers allebei vol te gooien

8) De valse Maxime heeft Lorena in GTST opgesloten in een kamer zonder elektriciteit en zonder ramen. De arme Lorena is bang in het donker en wil zo snel mogelijk licht maken. Ze heeft, in een doosje met strijkvlak, één lucifer op zak. Op de tast vindt ze in een kast een olielamp, een gasfornuis en een kaars. Wat moet ze het eerst aansteken?
d. De kaars  
c. De olielamp
a. De lucifer
z. Het gasfornuis

Gelukt? Pak dan nu een papiertje en schrijf op de plaats van de cijfers van de vragen de letters die volgens jou bij de juiste antwoorden horen. Als het goed is, krijgt u dan een toepasselijk compliment.

7 5 8 1 4 6 2 3

Scroll naar beneden voor het goede antwoord

 

 

 

 

Nog meer

 

 

 

 

 

Nog meer

 

 

 

 

 

 

Nog een beetje

 

 

 

 

Het goede antwoord is: knapperdReageren