9/11, de dag dat de wereld stilstond

Op 11 september 2001 in de ochtend vielen moslimterroristen diverse Amerikaanse, iconische plaatsen aan. Twee vliegtuigen doorboorden de Twin Towers in New York (zie foto), een derde vloog op het Pentagon in Washington D.C., en een vierde toestel werd overmeesterd door de passagiers, waarna het in Pittsburg neerstortte. 

De Amerikanen staan vandaag stil bij de aanslagen die aan in totaal 2977 slachtoffers het leven kostten. De NOS doet live verslag van deze herdenkingsbijeenkomst op Ground Zero, waar president Barack Obama en zijn voorganger George W. Bush spreken (14.30, Ned. 2).

Hartverscheurend is Telefoongesprekken vanuit de Twin Towers (19.00 uur SBS 6). Hiervoor zijn alle telefoongesprekken verzameld die mensen hebben gepleegd die vastzaten in de Twin Towers. Bijna zonder uitzondering belden zij met geliefden, dierbaren en familie, om hen te vertellen hoe bang ze waren.

Daarna is 102 Minutes that changed the world te zien, bestaande uit privéfilmpjes die zijn gemaakt nadat het eerste vliegtuig in het WTC Toren 2 vloog tot het moment dat Toren 1 instortte.

Reageren