American Beauty

De prachtige film American Beauty, over een gezin dat uiteenvalt als de vader in een midlife crisis belandt, won in 2000 vijf Oscars. Niks te klagen dus, zou je zeggen. Maar dat filmcomponist Thomas Newman (53) met lege handen naar huis moest, dat was voor velen toch onbegrijpelijk.

Want waar bij de meeste films de muziek niet meer is dan een onopvallend behangetje, daar slaagde Newman er met zijn verrassende klanken daadwerkelijk in om een meerwaarde te geven aan de scènes. Dit deed hij met behulp van beeldschone pianomuziek, afgewisseld met ritmische klanken van snaarinstrumenten als de mandola en de banjo.

CV
Het was overigens niet de eerste keer dat Newman van zich liet horen: eerder tekende hij voor de muziek bij prachtfilms als The Player, Little Women, The People Vs. Larry Flint en Meet Joe Black. Nadien maakte hij nog soundtracks voor onder meer Erin Brokovich, The Green Mile, Finding Nemo, Revolutionary Road en Wall•E. Ook voor de laatste verdiende hij een Oscar-nominatie, die net als de negen(!) keer daarvoor niet verzilverd werd. Voor American Beauty mocht hij overigens nog wel een Grammy in ontvangst nemen. Een schrale troost voor een van de beste filmcomponisten van Hollywood.

Reageren