Beroemd versus beroerd: BN'ers In De Zorg

Hoe ziet je leven eruit als je reuma hebt? Tegen welke beperkingen lopen mensen met deze chronische ziekte aan? In de eerste aflevering van BN’ers in de Zorg op woensdag 1 september gaan Anita Witzier en Jeroen Latijnhouwers een dag op pad met een reumapatiënt.

In Nederland hebben 2,3 miljoen mensen een vorm van reuma of artrose, dat is één op de vijf volwassenen.

Anita en Olivier
Anita Witzier, tevens ambassadrice van het Reumafonds, gaat een dag op pad met Olivier (14). Pal na zijn geboorte wordt Olivier getroffen door jeugdreuma. Deze ziekte brengt tot op de dag van vandaag zeer ingrijpende consequenties met zich mee.

Zo belemmeren de medicijnen zijn groei waardoor hij nog maar 1 meter 35 lang is, kreeg hij de afgelopen twee jaar maar liefst twee nieuwe heupen en heeft zelfs een beenmergtransplantatie geen effect gehad op zijn ziektebeeld. Anita valt als een blok voor Olivier, die ondanks alles nooit chagrijnig is.

Jeroen en Jeannot
Reuma heeft ook het leven van Jeannot (38) drastisch veranderd. Zo heeft ze moeten leren accepteren dat ze nooit kinderen kan krijgen en heeft ze haar geliefde paarden moeten verkopen omdat zij daar niet meer op kan rijden.

Jeroen Latijnhouwers assisteert Jeannot een dag lang op haar werk. Ze is receptioniste op een camping en in al haar werkzaamheden wordt Jeannot voortdurend beperkt door de reuma en de pijn. Jeroen gaat ook mee naar de manege, waar Jeannot nog wel paardrijles kan geven aan kinderen en jongeren. Jeroen is onder de indruk van haar levenslust, die ondanks het afscheid van haar grote kinderwens en haar passie voor paardrijden niet minder is geworden.

Reageren