Crazy: de kracht van muziek

Een marinier vertelt in de documentaire Crazy onbewogen over zijn tijd in Sarajevo. Nee, hij heeft geen trauma opgelopen en er is niets met hem aan de hand. Tot regisseur Hedy Honigman hem vraagt zijn favoriete nummer uit die tijd op te zetten: Crazy van Seal.

De marinier begint te zweten en begint over een bloedbad op de
markt van Sarajevo. In Crazy komen acht mannen en een vrouwelijke militair aan het woord die in oorlogen in Libanon, Cambodja, Rwanda en voormalig Joegoslaviƫ gediend hebben.

Waanzin
Jaren later lijden ze nog altijd onder de waanzin van wat ze gezien hebben. Allemaal luisteren ze op verzoek van de regisseur naar hun lievelingsnummer uit die tijd. En muziek blijkt veel los te
maken. Ze zijn op slag terug in de tijd.

Indrukwekkend
Een van de indrukwekkendste verhalen komt van een man die in 1992 naar Joegoslaviƫ wordt uitgezonden. Hij vertelt dat hij zeventig keer met een onbeschermde wagen over een 'bomb alley' heeft gereden, een weg die die bijnaam kreeg omdat konvooien regelmatig onder vuur kwamen te liggen.

Gekkenwerk
Zijn buitenlandse collega's vonden het gekkenwerk, maar de Brabander vond dat hij gewoon zijn werk deed. Om zijn angst te onderdrukken draaide hij keihard Knocking on heaven's door van Guns N' Roses. En wanneer hij dat weer doet, blijkt het toch niet zo goed te gaan.

Reageren