De Fuik

Een streng gelovige, doorgedraaide antiekhandelaar slaat in de telefilm De fuik op de vlucht met zijn gezin. Zijn vrouw is zwakzinnig, zijn zaak over de kop. Hij vreest dat de kinderbescherming zijn vier dochters uit huis zal plaatsen. In een huurauto zwerft de familie Groot van hot naar her. De spanningen lopen hoog op...

De fuik is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Zeister rijschoolhouder Henk Kas. Hij probeerde in 2005 zijn huis in brand te steken alvorens er vandoor te gaan met zijn vrouw en kinderen. Ruim drie maanden later trof een jogger het vermiste zestal zwaar verwaarloosd aan in een bos in Beieren.

Celstraf
Henk Kas kreeg 21 maanden celstraf opgelegd, pleeggezinnen ontfermden zich over de meisjes. Het echtpaar is intussen gescheiden. Regisseuse Mischa Kamp, bekend van Het paard van Sinterklaas, heeft ervoor gekozen om het drama te belichten vanuit het standpunt van de oudste dochter Simone (Elske Rotteveel).

Niets is eenduidig
De maakster laat veel aan de fantasie van de kijker over. "Ik wilde kijken wat er zou gebeuren als ik heel suggestief te werk ging, zonder alles uit te leggen", verklaarde ze in een interview. "Aan het eind wordt wel duidelijk welke kant ik op wilde. Het is niet dat ik de kijker in het ongewisse wil laten, maar ik wil laten zien dat niet alles eenduidig is."

Gouden Kalf
De film was vorig jaar genomineerd voor een Gouden Kalf, maar moest de eer laten aan Den Helder van Jorien van Nes.

Reageren