Aapjes kijken

De geheimen van het zuiden in Wild Thailand

De eerste van drie natuurdocumentaires over Thailand belicht de geheimen van de natuur in het zuiden. Van de kalksteenbergen waar de makaken leven tot de mangrovewouden, de lotusvelden en de koraalriffen.

Drie delen schitterende natuur en cultuur, dat is de herhaling van Wild Thailand. In de eerste aflevering is onder andere te zien hoe heremietkreeften leerden omgaan met de erfenis van het toerisme. De schelpen waarmee ze hun achterlijf beschermen worden meegenomen van de stranden, dus de kreeften gebruiken noodgedwongen achtergelaten blikjes.

Extra schelpen

De Thaise strandschoonmakers schieten de kreeften te hulp door extra schelpen neer te leggen. Net zoals de boeddhistische monniken de makaken voeren, die elke dag de rotswand afdalen om bij het klooster te eten en te baden. “Ieder levend wezen draagt iets bij aan de wereld en verdient respect”, zegt een monnik. Waarmee hij duidelijk maakt dat de ware schoonheid van Thailand verder gaat dan wat het oog kan waarnemen.

Lotuszee

Gelukkig is er ook voor het oog veel fraais te zien in deze eerste aflevering. Zo zijn er beelden van schitterende mangrovewouden en eindeloze roze lotusvelden. De lotusbloem is een belangrijk symbool in het boeddhisme, de voornaamste religie in Thailand. Hij staat voor zelfbewustzijn, zuiverheid en liefde voor alles wat leeft. Op veel plaatsen in het land vind je uitgestrekte lotusvelden. De roze zee is een lust voor het oog. Natuurlijk komen er ook nog veel meer dieren aan bod, waaronder de gigantische neushoornvogels. Verder beelden van olifanten, dolfijnen en fluorescerende koraalriffen.

Meer over:

Reageren