De kist: doodskist op wielen

Morbide? Een gele Fiat 500 met een lijkkist op het dak voor de deur parkeren en dan een gesprek over de dood beginnen met de bewoner... Zo heeft Herman Wegter het nooit bekeken.

"Het is wat opvallend", geeft de 31-jarige presentator van het nieuwe EO-programma De kist toe. "Maar het is een klein vrolijk autootje, de meeste voorbijgangers die hem onderweg zien, moeten erom glimlachen. Het werkt in elk geval wel."

"Als je met z'n tweeën in de studio aan tafel zit, vraag je niet zo gemakkelijk of iemand bang is voor de dood. Door deze vorm kan dat wel. Het leidt tot intieme, ontspannen gesprekken over een onderwerp dat de meeste mensen liever uit de weg gaan."

Versierde kist
Bekende Nederlanders 'die een relatie met de dood hebben' vertrouwen Herman in de zesdelige serie hun gedachten toe over hun levenseinde en versieren de meegebrachte kist naar eigen smaak. Zijn collega Marion Lutke (Ik mis je, Onverwacht bezoek) laat zich vanavond als eerste in de kaart kijken.

Hans Kàzan
Volgende week gaat hij in discussie met goochelaar Hans Kàzan. "Hans denkt voor honderd procent zeker te weten dat er geen leven na de dood is. Ik geloof als EO-presentator in God en ben overtuigd van het tegendeel."

Dood en hoop
Herman wil zijn gesprekspartners tussen neus en lippen door toch niet bekeren? "Nee, dat zou niet echt respectvol zijn. Het is een integer programma. Ik wil met de gasten het gesprek aangaan over de dood en hoop dat de kijkers erdoor geprikkeld raken. Dat zij zich ook zullen afvragen of ze bang zijn voor de dood en welke belangrijke dingen ze voor die tijd nog willen doen."

Reageren