Duik in de wereld van de haaien met Freek Vonk

Freek Vonk duikt in dit tweeluik letterlijk in de wereld van de haaien. Hij laat onder meer zien hoe belangrijk de dieren zijn voor de oceaan. Helaas komt hij erachter dat het helemaal niet zo goed gaat met de haaien.
Het was groot nieuws vorig jaar: Freek Vonk was aangevallen door een haai. Het ongeluk gebeurde toen 's lands geliefdste bioloog aan het filmen was voor Freek naar de haaien. Tijdens een duik nam een Caribische rifhaai een grote hap uit zijn rechterarm. Kijkers die graag de beelden willen zien moeten nog even geduld hebben. Deze zijn pas in het laatste deel van dit tweeluik te zien. In de herhaling van deze eerste aflevering toont Freek onder meer hoe belangrijk haaien zijn voor een gezonde oceaan. Helaas komt hij er al snel achter dat het helemaal niet zo goed gaat met de dieren. Jaarlijks worden zo'n honderd miljoen exemplaren gedood door de mens. Dat zijn drie haaien per seconde. Als dat zo doorgaat, is de haai binnen twintig jaar uitgestorven.

Freek Vonk

Dat moeten we niet laten gebeuren, vindt ook Freek Vonk. Ondanks zijn aanvaring met de Caribische rifhaai is de populaire bioloog nog steeds vol lof over de diersoort. "Ik maak dit programma om haaien in een beter daglicht te stellen", vertelde Freek eerder in De wereld draait door. "Het zijn geen guppy's, het zijn natuurlijk roofdieren en die kunnen bijten. Maar ik zie het als mijn taak om te laten zien dat het niet de bloeddorstige monsterachtige dieren zijn zoals ze vaak worden geportretteerd. Die beet is dus eigenlijk heel jammer, want ik wil haaien juist op een andere manier laten zien."

Meer over:

Reageren