Een (on)gezond lijf in Niet Gezond Meer

Gezonde voeding en voldoende beweging zijn goed voor lichaam en geest. Maar je kunt hier ook in doorslaan door obsessief met eten bezig te zijn en extreem veel te sporten. Jet van Nieuwkerk verdiept zich in dit fenomeen.
Gezonde voeding en voldoende beweging zijn goed voor lichaam en geest. Maar je kunt hier ook in doorslaan door obsessief met eten bezig te zijn en extreem veel te sporten. Het overkwam Jet van Nieuwkerk een jaar of tien geleden. En ze is niet de enige. In de driedelige documentaire Niet gezond meer praat de presentator en kookboekenschrijver onder meer met mensen die extreem bezig zijn met een gezond lijf. Ook ontmoet ze deskundigen op het gebied van eetstoornissen, voedingsspecialisten en experts op het gebied van sociale media. Jet: "Ik vraag me af of de gezondheids- en bodycultuur is doorgeslagen. Is uiterlijk nu belangrijker dan ooit? Komt het omdat we ons via sociale media voortdurend met anderen vergelijken? Is het een hype of een eetstoornis?"

Jet van Nieuwkerk

Voor Jet van Nieuwkerk is Niet gezond meer een confrontatie met haar verleden. "Dat vind ik ontzettend eng, maar het is nodig om aandacht voor het probleem te krijgen. Acht jaar geleden kampte ik er zelf mee. Ik praat met mijn coach van vroeger en ga in gesprek met mijn vriendinnen over hoe zij terugkijken op die periode. Ik ging bijvoorbeeld bijna niet meer uit, had een streng schema van elke dag sportschool en wilde altijd mijn eigen eten koken."

Meer over:

Reageren