Emotie-econoom zegt: 'Koppie erbij houden'

Een opvallende vaste gast in Alles draait om geld is Henriëtte Prast (54). Zij heeft het vaak over de 'beleving' van geld en geeft verrassende besparingstips. Henriëtte noemt zich emotie-econoom. Daar heb je er maar één van in Nederland en dat is zij.

Wat houdt het precies in? Het wil zeggen dat ze verstand heeft van de emotionele factoren die een rol spelen bij het financieel en economisch gedrag van de mens. Bij het maken van keuzes voor het uitgeven van je geld laat je je lang niet altijd leiden door rationele motieven.

Gezondheid
"Zonneschijn blijkt beurshandelaren zo optimistisch te stemmen dat de aandelen op mooie dagen verdacht veel hoger staan dan anders", geeft ze als voorbeeld in een interview. En: "Mensen vinden gezondheid het belangrijkste in hun leven, maar als de premies voor ziektekosten omhoog gaan, loopt iedereen te steigeren."

Geen dief
In Alles draait om geld maakt ze gebruik van haar inzichten en legt ze de vinger op zere plekken in ons bestedingspatroon. 'Koppie erbij houden', luidt kort samengevat Henriëttes devies. Wees geen dief van je eigen portemonnee, doe er je voordeel mee.

Reageren