Film | Bloedbroeders

Meimaand, Telefilmmaand: het is inmiddels een begrip geworden. Tot en met 6 juni zijn op Nederland 3 weer een aantal speelfilms te zien die speciaal voor de Nederlandse televisie gemaakt zijn.

Dat het telefilm-genre in de loop der jaren een stuk professioneler is geworden, blijkt wel uit feit dat veel titels tegenwoordig ook eerst in de bioscoop te zien zijn. Zo ook de telefilm van vanavond, Bloedbroeders. Deze is losjes gebaseerd op de 'Baarnse moordzaak', die heel Nederland aan het begin van de jaren zestig in zijn greep hield.

Moord
De twee welgestelde broers Boudewijn en Ewout H. (destijds 17 en 15) uit Baarn en hun arbeidersvrindje Hennie W. (16) werden in 1963 veroordeeld voor de moord op hun criminele kameraad Theo M. (14). De broertjes boden Theo in 1960 onderdak op de zolder van het ouderlijk huis (zonder dat hun ouders het wisten), omdat hij op de vlucht was voor de politie. Waarom ze hem uiteindelijk hebben vermoord, is nooit duidelijk geworden. Het skelet van Theo is in 1961 ontdekt in een oude beerput nabij de Baarnse villa van de familie H.

Verhaal
De Belgische regisseur Arno Dierckx zag wel iets in het verhaal. "Ik las voor het eerst over de Baarnse moordzaak in Vriend van verdienste, de roman van Thomas Rosenboom. Het verhaal boeide me", schrijft hij op de site van de film.

Wars
"Maar Bloedbroeders mocht niet een van de sensationele en veroordelende verhalen worden zoals die nog steeds in de pers verschijnen. De combinatie van een moord, twee welgestelde jongens die worden verdedigd door een topadvocaat, die vroeger vrij komen en nu bij de rijkste Nederlanders horen; het ligt voor de hand daar verachtend op te reageren. Daar ben ik wars van."

Niveauverschil
"Ik wilde ook absoluut niet dat de film een natuurgetrouwe verhandeling zou worden, want we weten niet precies wat er gebeurd is. Daarom heb ik ervoor gekozen me vast te klampen aan wat ik wél kan begrijpen. Het niveauverschil tussen de jongens fascineerde me. Het verhaal van Simon, ons hoofdpersonage, die van lage komaf is en erbij wil horen."

Spagaat
"Mijn missie was de kijkers in een spagaat te brengen, door ze te laten ervaren hoe een jongensstreek spelenderwijs, onbegrijpelijk en toch onafwendbaar ontaardt in een tragedie. De kijkers moeten sluipenderwijs begrip krijgen, zelfs sympathie voelen voor de moordenaars. Uiteindelijk zelfs meer dan voor het slachtoffer dat zo gruwelijk om het leven komt."

Cast
De hoofdrollen worden gespeeld door Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Arnout, bekend van De Daltons), Erik van Heijningen (Simon), Sander van Amsterdam (Ronnie) en Derk Stenvers (Victor). Bijrollen zijn er voor Pierre Bokma en Betty Schuurman (ouders van de broers) en Carolien Spoor (vriendinnetje Frederique, bekend als Florien in GTST). Bloedbroeders verschijnt overigens 27 mei op koop-dvd.

Reageren