Film | The Brothers Grimm

Over twee dagen is het precies vier maanden geleden dat Heath Ledger (28) naakt en levenloos door zijn huishoudster in bed werd aangetroffen in zijn New Yorkse appartement. Een – volgens onderzoek onbedoelde – dodelijke combinatie van pijnstillers, slaappillen en kalmeringsmiddelen waren de Australische acteur fataal geworden.

De laatste maanden van zijn leven hadden veel weg van een film. Een paar maanden voor zijn dood verbraken Heath en actrice Michelle Williams, met wie hij dochtertje Matilda kreeg, hun verloving. Na de breuk belandde de acteur in een depressie, leed hij aan slapeloosheid en gebruikte zelfs heroïne om zijn hartenleed te verzachten.

Doorbraak
Op acteergebied zag het er, na een moeizame start in Australië en Amerika, rooskleuriger uit. In 2001 bemachtigde Heath zijn eerste hoofdrol in de film A Knight’s Tale, waarna hij meer successen op zijn naam mocht schrijven, zoals de fantasiethriller The Brothers Grimm (vanavond op televisie) en de hitfilm Brokeback Mountain, die hem in 2005 een Oscar-nominatie én zijn definitieve doorbraak opleverde.

Eerbetoon
Voor de Batman-film The Dark Knight (vanaf 24 juli in de bioscoop) kroop Heath in de huid van het personage The joker, niet wetende dat dit zijn laatste complete filmproject ooit zou worden. Heath's tragische dood vond plaats tijdens de opnameperiode van The Imaginarium Of Doctor Parnassus. Toch komt die film volgend jaar uit; Johnny Depp, Colin Farell en Jude Law boden aan Heath's rol over te nemen als eerbetoon aan hun overleden collega.

Reageren